• Viivi Nieminen: 24/25
  • Viivi Nieminen: Meri
  • Viivi Nieminen: Rantalöydös 1
  • Viivi Nieminen: Rantalöydös 2
  • Viivi Nieminen: Rantamaisema 1
  • Viivi Nieminen: Uimaranta

Viivi Nieminen

24/25

Uusi Jätkä 7.4.-29.4.2018

Viivi Nieminen
24/25
Galleria Huuto Busholmen, Nya Busen
7. – 29.4.2018

Tid slösas eller sparas. Tid är pengar eller utmätt. Tiden kryper eller flyger fram. Tiden är nu eller tjuven som inte blir bestraffad. Det finns ingen tid utan någon som upplever den. Utan tid finns ingen brådska.

Jorden roterar kring sin axel på 24 timmar. Dag och natt bestämmer rytmen på vardagen som bestäms av tidtabeller och öppettider. En damtidning gör reklam: ”Så här får du flera timmar i dygnet”, och utlovar, om man följer tipsen, en effektivare vardag och mera fritid.

Våren 2016 genomförde jag ett tidsexperiment där jag ändrade dygnet till 25-timmar genom att varje dag vrida klockan bakåt en timme. Trots att klockan vreds bakåt följde jag dagsprogrammet med både dagliga sysslor och uppgifter jag bestämt åt mig själv och som upprepades samma tid räknat från det jag vaknade. Jag upplevde rutinerna och min omgivning varje dag ur det nya tidsperspektivet.

Jag ville undersöka, genom att flytta klockan, hur det förlängda dygnet påverkade hur jobba under mörkrets timmar och leva utanför den vanliga tidtabellen och hur det påverkade verklighetsuppfattningen och humöret samt hur det påverkade arbetena jag upprepade. Till mina uppgifter hörde bland annat att fotografera utsikten från mitt sovrumsfönster, leta efter en sten med hål på stranden, videofilma havet och kopiera gårdagens teckning. Verken på utställningen är sammanställda ur det här materialet.

Mitt tidsexperiment sträckte sig över 24 dygn, eller räknat på ett annat sätt 25 kalenderdygn. Då experimentet var slutfört hade jag igen samma tid som min omgivning men hade förlorat ett kalenderdygn.

Viivi Nieminen är en fotograf från Helsingfors som är intresserad av bland annat det subjektiva i minnesmodifieringar och verklighetserfarenheter.

Utställningen har fått understöd av Centret för konstfrämjande, Svenska kulturfonden och Künstlerhaus Lukas.

Mera information:
Viivi Nieminen
050 3211 663
viivi.nieminen(at)gmail.com