• Simo Saarikoski: Abandoned Land II (still)
  • Simo Saarikoski: Abandoned Land II (still)
  • Simo Saarikoski: Abandoned Land II (still)
  • Simo Saarikoski: Abandoned Land II (still)

Simo Saarikoski

Abandoned Land II

Huuto IV 26.10.-18.11.2018

Simo Saarikoski
Abandoned Land II
26.10.-18.11.2018

Galleriet är öppet också på Alla helgons dag 3.11. och på fars dag kl. 12-17.

Abandoned Land II är ett experimentellt, dokumentärt och poetiskt videoverk om det förlorade Finland. Samtidigt berörs också Finlands framtid. Verket dokumenterar de övergivna områden och glömda levnadssätt som i dagens perspektiv blivit marginaliserade. Finland blir som en metafor för hela Europas samhälleliga förändring från första världskrigets slut till idag. Den övergivna världen är ett fönster mot framtiden, och således avspeglar verket också det vi fortsättningsvis kan anse möjligt att överge.

Verket är filmat 2015-2018 på olika håll i Finland. Det är en uppföljare till kortfilmen Abandoned Land, som hittills visats på 18 film- och videokonstfestivaler runtom i världen. Abandoned Land visades senast i september på Helsingforsfestivalen Kärlek & Anarki och kommer ännu i november att visas på Aesthetica Short Film Festival, som ordnas i York i England. I oktober 2017 blev filmen också prisbelönt i Paris (Festival International Signes De Nuit (Signs of The Night) / The Sign Award).

Verket Abandoned Land II har förverkligats med stöd av AVEK och VISEK

Simo Saarikoski (f.1980) är en mångsidig bildkonstnär som är bosatt i Helsingfors. Med hjälp av video, performans och akvarellmåleri undersöker han vår tids fenomen samt människans psyke och inverkan på sin omgivning. Dessutom är han med i konstnärsgruppen Messiaaninen Visuaalisen Etiikan Tutkimuskeskus och T.E.H.D.A.S -kollektivet, som är verksamt i Björneborg. Saarikoskis egna och kollektiva verk har visats i mer än 20 länder.

https://simosaarikoski.com/