• Anna Uschanov: Jäljet, kuva Diego James
  • Anna Uschanov: Jäljet, performance
  • Anna Uschanov: Jäljet, performance
  • Anna Uschanov: Jäljet, performance
  • Anna Uschanov: Jäljet, performance
  • Anna Uschanov: Jäljet, kuva Diego James

Anna Uschanov

Spår

Huuto IV 7.1.-30.1.2022

Anna Uschanov
Spår
7.-30.1.2022

Människan gör olika sorters besök av olika längd i skogen. Avsikten är oftast att skörda. Ibland är resultatet ett kalhygge, och ibland blir det inga andra spår än gummistövlarnas avtryck i dikesrenen. Ibland skördar man med skogsmaskiner, ibland med bärplockare. Skogsmaskinerna för bort själva platsen och lämnar kvar ett hål i landskapet. Kalhyggets skarpa kant klyver skogen itu. På kartan krymper skogen och blir ett likadant lappverk som åkrarna.

Utställningen är ett minnestal till den försvunna platsen och bärskogen. Den försvunna skogen väcker en känsla av oåterkallelighet, för när skogen fälls, hinner man inte se den igen under sin livstid. Installationen är byggd av kryssfaner och material som samlats på kalhyggen. När materialen sammanförs utgör de så att säga ett försök att återskapa skogen, även om materialens ordning är en annan.

Gammal skog kan inte uppfylla de mått av nytta eller tidsbunden effektiv tillväxt som människan dikterar. Om man trycker fingret tillräckligt långt in i ett murket träd, kan man hitta ett helt nytt mikroskopiskt samhälle som fungerar enligt sina egna principer, och ändå på något sätt står i kontakt med den omgivande skogen. Skogen fungerar för att leva, anpassa sig, överleva och finnas till.

En föreställning som utgår från installationen kan ses vid följande tidpunkter:

9.1. kl. 15
16.1. kl. 15
23.1. kl. 15
30.1. kl. 15

Föreställningen är gratis och dess längd är ca 20 minuter. Boka plats per e-post:
anna_uschanov(a)hotmail.com

Anna Uschanov (f. 1985) är en konstmålare och dockteaterkonstnär som bor i Helsingfors. Hon har utexaminerats från Fria Konstskolan och Åbo konstakademis dockteaterlinje. I sin konst leker hon ofta med dimensioner, tänjer ut och förminskar. Hon känner på, undersöker och förenar olika material, och skapar på det sättet landskap och materiella helheter.

Ljuddesign och förverkligande Diego James

Verket har förverkligats med stöd av Aura of Puppets, Suomen Kulttuurirahasto, Finska Konstföreningen och Centret för konstfrämjande. Ett stort tack för stödet!

Kontaktuppgifter:
anna_uschanov(a)hotmail.com
www.annauschanov.com