• otteita sarjasta Lennosto
  • Ruoki peto
  • Suojassa temppelin raunion
  • Yl' ahtaan tomun kiidä
  • Lennosto

Jan Anderzén

Den lättsamma strömmen

Uudenmaankatu 10.7.-28.7.2013

Den lättsamma strömmen
Jan Anderzén
Galleria Huuto, Nylandsgatan
10.7.-28.7.2013

Den lättsamma strömmen jagar inte fjädern, utan den fågelliknande lättheten. När jag tonade in utställningslokalen strävade jag efter ett exakt uttryck, men misslyckanden och slumpen inte bara godtas utan gör arbetet starkare likt bebisar.

Den lättsamma strömmens kosmiska krigare utkämpar en kamp för mångfalden och ändlösa rörelser. De livnär sig på vår tros vibrationer och utsöndrar musik. Lyssna på rovdjuret ovanpå sängöverkastet och du vaknar med smuts under fingrarna. Musiken som kommer från speldosan är en debatt med vinden. Arbetenas rytm avspelar egenskaper som finns bland annat i radikal musik, växternas annorlunda verklighet och i afrikanska ritualkläder.

Vi är den kosmiska skrivaranden som dokumenterar vad hon/han dikterar; endel lyssnar noggrannare, andra har bananer i öronen. Ödets sanning ska strömma från absurditeter till uttnötta yttranden och endast extatiska sanningar utgör undantag. Antikens skulpturer sprakade en gång i färger.

Jan Anderzén är en bildkonstnär och experimentell musikmakare från Tammerfors. Rötterna i hans konst finns i DIY-subkulturer som omfattar ursprunglig kreativitet och gemensamma aktioner. Den lättsamma strömmen är Anderzéns första egna utställning i Helsingfors.

http://kemiallisetystavat.com/
http://youtu.be/r38J73sWlXo (promovideo av utställning)