• Eeva-Liisa Puhakka: Tuoksuuko aurinko?

Eeva-Liisa Puhakka

Doftar solen?

Jätkä 1 12.7.-27.7.2014

Eeva-Liisa Puhakka
Doftar solen?
12.-27.7. 2014
Galleria Huuto Busholmen 1

Solen doftar inte, eller gör den? Om vi tänker att allt omkring oss doftar (eller luktar) så kommer doften i så fall ursprungligen från solen. För några år sedan konstaterade astronomer att det doftar rom runt navet på vår galax. När de letade efter organiska föreningar hittade de också etylformiat eller myrsyraetylester, så man kan säga att vår galax doftar hallon. Smakar hallon och doftar rom. Eller doftar solen jordnötter och amaretto. Het sand doftar alldeles säkert av sol och värme.

Det finns ingenting som så lätt framkallar minnen som dofter. En doft kommer överraskande, flyktigt, men trollar genast fram barndomens somrar vid stranden av en sjö med liljekonvaljer och frodigt blåbärsris, eller pepparkakor i ugnen på landet hos mormor, eller grillfest med familjen i slutet av sommaren med en gul gräsmatta, bränd av solen. Dra in dofterna i “explosionssnöret” och minnena kommer genast. Bildserierna finns i djupet och kommer långt bortifrån. Doftsinnet är människans mest primitiva och snabbaste sinne. Doftsinnet verkar omedelbart och inga ord behövs.

”Det började alltid med en doft och känslan som följde den. Känslan förde henne tillbaka till en viss plats och den tidens stämning. Det var samtidigt en bild och sinnesrörelsen av en bild. En ren havsparfym, per fumum (genom rök) i korridoren till kontorets kök eller en lätt doft av färskt gräs eller en svag gurkdoft i hissen eller doften till entrén likt fuktig mull av det första regnet efter en lång torrperiod. Hon öppnade en påse med kaffebönor i köket och tömde den och stack sedan näsan i den tomma påsen och drog in dofterna. Hon öppnade metallkorken till äppelvinägern och flaskan doftade av duschtvål, rent men samtidigt alkohol som en mans andedräkt. Hennes lunch, stekta chicken wings, doftade likadant som när du drar av handskarna efter att ha kastat snöboll. Våt, ångande, luddig doft … ”

Eeva-Liisa Puhakka gör installationer, videor och miljökonstverk. Puhakka försöker skapa verk som är ögonblick, stämningar och berättelser. Hennes verk är som drömlika bilder där fiktion och verklighet flyter samman, betydelsen ändras och där det förflutna och nutiden smälter samman. Tiden och minnet spelar en viktig roll. Puhakka har, utöver i Finland, visat sina verk i Sverige, Norge, Tyskland, Ryssland Senegal och USA.

Eeva-Liisa Puhakka
p. 040-5239361
eeva-liisa.puhakka(at)iki.fi
www.eeva-liisa.net