• leppa

Sanna Leppä

Duvor

Viiskulma 31.1.-11.2.2007

”Duvor” behandlar förväntningar och förhoppningar som ingår i samlevnad. Verken presenterar via vardagsföremål,
könsroller i jäsningsläge utan rädsla att använda humor eller tillspetsningar. Utställningen består för det mesta av
skulpturer utförda i blandteknik.

Det som fascinerar i skulptur, är möjligheten att använda färdiga föremål, som i sig själva redan är laddade med olika betydelser och symbolism. Som ett exempel kan man ta städredskap och verktyg, som i våra tankar har en starkt feminin och maskulin ”roll”.

I verket ”Verktygslådan” speglar de till porslin förvandlade och delvis brustna verktygen en mansbild som genomgår en förändring mot något nytt. Verkstaden har traditionellt varit mannens hemliga oas, där han får vara i lugn och ro. Nu då dessa verkstädsknutar och garagen håller på att dö ut, spenderar mannen enligt undersökningar mera och mera tid i toaletten, mer än någonsin: upp till 4 timmar i veckan. Utöver detta håller den nya känsliga mannens traditionella symboler av makt, verktygen, att vittra sönder. Samtidigt som han i många fall också endast är för kvinnan just en verktygslåda, ett objekt för kvinnans befriade sexualitet och makt.

På grund av att man inte kan tala om kön utan att ta upp diskussionen om könsroller, är det på sin plats att konstatera att konstnären varken är feminist eller chauvinist, så kommer de båda grupperna sannolikt att få bensin på sina lågor av verkena. Och bra så, nuförtiden är det inte lätt att vara det ena eller det andra. Kanske är det som är jämlikhet?

Sanna Leppä studerar skulptur i Bildkonstakademin. På senaste tiden har hon varit med i utställningen De Unga 2006 och i Purnus 2006 sommarutställning i Orivesi. ”Duvor” är Sanna Leppäs första privatutställning.

Kontakt: Sanna Leppä 0456 555 777, förnamn.efternemn(at)pp.inet.fi