• Eeva-Leena Eklund & Kati Immonen
  • Kati Immonen: Osia sarjasta Puhdistus, vesiväri, 2001-2003
  • Kati Immonen: Osia sarjasta Puhdistus, vesiväri, 2001-2003
  • Kati Immonen: Lätäkkömaalaukset, vesiväri, 2004
  • Kati Immonen: Lätäkkömaalaukset, vesiväri, 2004
  • Eeva-Leena Eklund: Orava, 2004, sekatekniikka kankaalle

Eeva-Leena Eklund, Kati Immonen

Eeva-Leena Eklund & Kati Immonen

Viiskulma 20.10.-31.10.2004

Eeva-Leena Eklund och Kati Immonen är utexaminerade från Ritskolan i Åbo 1997. Båda förevisar i Galleria Huuto två konsthelheter.

Eeva-Leena: Souvenirs – Homelife 1997-2004 är en installation i galleriets bakre rum som består av fotograficollage. Jag har utvecklat denna helhet i flera år. Första gången ställde jag ut fotominnen och hembilder i mitt examenarbete i galleri Titanik 1997. Jag har fortsatt att utöka min samling litet i sänder efter det. Jag har bearbetat mina reseminnen genom att täcka och tillägga, jag har skapat helt nya resemål. Tavlorna med hemmotiv är minnen från mina hem och mina släktingars hem.

Den andra helheten Happy Mix! består av målningar från detta år. Målningarnas motiv är ett mix av landskap, blommor, favoritdjur, glansbilder och motiv från postkort. Konflikter existerar inte alls i mina målningar, de är nästan irriterande harmlösa. Jag har målat saker jag gillar; ”kiva”, bimbo-saker.

Kati: Rengöring består av ungefär tusen små akvarellmålningar som har klippts ut i fjärilform. Jag läste i en bok om Finlands dagfjärilar att de insekter som bor i förorenade områden blir mörkare i färgerna för att bättre anpassa sig till den nedsmutsade omgivningen. Fjärilar blir mörkare när miljön är mörkare. Som en bildkonstnär som gillar klara och bjärta färger, är jag bekymrad över denna utveckling. Jag gjorde en fjärilvägg där färgerna tvärtom förvandlas från mörkt till ljusare och klarare. Konstverket kan ses som en ekologisk kommentar, eller som en akvarellmålares oskyldiga kvällsarbete, eller kanske som ett dekorativt men ett aningen patetiskt försök att förbättra världen.

Utgångspunkten till Pölmålningar är vattenpölar. Färger och landskap som reflekteras i vattnet, pölmålningar är målningar som skapats på vattenfärgens villkor, de är måleriska imitationer av reflexioner.

Tack: Finska Konstföreningen och Oskar Öflunds stiftelse.