• Eeva-Maria Haikala
  • Eeva-Maria Haikala
  • Eeva-Maria Haikala
  • Eeva-Maria Haikala
  • Eeva-Maria Haikala

Eeva-Mari Haikala

Eeva-Mari Haikala

Viiskulma 7.6.-18.6.2006

”What if you had a second chance with the one that got away?” lyder den centrala frågan i filmen Before Sunset. Mitt videoverk med samma namn finns på Galleri Huuto. I filmen möts en flicka och pojke, som träffades för tio år sedan, igen i Paris. I Paris 1995 mötte jag en pojke som jag blev förtjust i. Förutom minnena har jag kvar av honom bara ett telefonnummer skrivet med läppstift på en metrokarta. Våren 2005 återvände jag till Paris och försökte få tag på pojken som jag var förtjust i för tio år sedan. Filmerna Before Sunset och Before Sunrise och mina egna erfarenheter inspirerade mig när jag gjorde mitt videoverk.

I Luxembourg- trädgården (inte för vacker modell) är en ljud- och videoinstallation som har sina rötter i Paris och ytterligare i Albert Edelfelts målning I Luxembourg-trädgården (1887). Lika mycket som målningen har de senaste årens konst- och kulturhistoriska undersökningar av Edelfelt och mina egna tankar om vem som är värd historieskrivning och porträtt inspirerat mig till installationen.

Mina uttrycksmedel i mitt konstnärliga arbete är i huvudsak videoperformancer och videoinstallationer. Jag är intresserad av bl.a. videoperformancen som bild och videons möjlighet att tangera den stilla bildens, målningens och fotografiets möjligheter.

Eeva-Mari Haikala

Utställningen stöds av AVEK.

Information & pressbilder: Eeva-Mari Haikala tfn + 358 40 5228874, eller eevamari@(at)muu.fi