• Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017

Arto Korhonen

Maalauksia 2017

Uudenmaankatu 31.5.-18.6.2017

Arto Korhonen
Maalauksia 2017
Galleria Huuto Uudenmaankatu
31.5.-18.6.2017

Näyttelyssä on esillä kaksi- ja kolmiulotteisia akvarellimaalauksia.
Näyttelyni lähtökohtana ovat elämäni kaksi suurta haastetta ja niiden käsitteleminen.

Ensimmäinen haasteeni oli isäni, Aarne Ilmari. Hän syntyi kesäkuussa 1917 Suomen Suuriruhtinaskuntaan. Suomi itsenäistyi myöhemmin saman vuoden syksyllä. Tänä kesänä hän täyttäisi 100 vuotta.
Sodan aikaan hän palveli ilmatorjunnassa Helsingin Taivaskalliolla. Erään hyökkäyksen aikana ilmatorjuntabunkkeriin osuneesta kranaatista irronnut sirpale haavoitti vakavasti häntä oikeaan käteen. Käsi jouduttiin amputoimaan ranteen ja kyynärpään väliltä.
Uskon, että tämän tapahtuman vaikutukset heijastuivat voimakkaasti lapsuuden kotiini.

Isäni kärsi mielenterveysongelmista ja oli väkivaltainen. Peruskoulun yläasteelle mennessäni tilanne kotona oli mennyt jo siinä määrin kaoottiseksi, että pelkäsin joka päivä kotiin menoa. Epätietoisuus siitä, onko äitini vielä hengissä, ahdisti ja masensi.
Häpesin tilannetta kotonani. Vaihtaessani uuteen kouluun en enää halunnut tutustua uusiin koulukavereihini ja lopetin kommunikoinnin. Aloin syrjäytyä.

Samaan aikaan koin haastavaksi oman seksuaalisen heräämiseni. Kiinnostus samaa sukupuolta kohtaan hämmensi minua. Asuimme maaseudulla, eikä minulla ollut ketään kenen kanssa olisin voinut keskustella näistä asioista.
Elämäntilanteestani johtuva hämmennys purkautui paniikkikohtauksina. Niistäkään ei siihen aikaan puhuttu vielä ääneen. Pelkäsin, että olen kaiken lisäksi tulossa hulluksi. Tällä kaikella oli luonnollisesti suuria vaikutuksia koulumenestykseeni. Pitkäaikainen haaveeni taidelukiosta sai jäädä. Lisäksi ajatus tulevasta armeijaan menosta alkoi ahdistaa.

Olin pitkään suunnitellut käyntiä Taivaskalliolla, paikalla missä isäni haavoittuminen tapahtui. Pystyin menemään sinne vasta viime kesänä (2016). Paikan päällä tajusin kuinka ilmatorjunnassa olevat sotapojat olivat olleet siellä kuin tarjottimella, horisontin auetessa joka suuntaan. He olivat rajuissa olosuhteissa torjumassa Helsingin keskustaan kohdistuvia pommituksia.
Vaikka en etukäteen ollut uskonut, että käynnilläni olisi mitään vaikutusta minuun, se auttoi minua ymmärtämään isäni käyttäytymistä.

Myöhemmin löysin yllättävän linkin omien kasvukipujeni ja isäni kokemusten välille: Helsingin ilmatorjuntajoukoissa palveli myös Touko Laaksonen (Tom of Finland). Yhdistän näitä tapahtumia ja yhteensattumia näyttelyni teoksissa. Ne pohjautuvat sekä kuvaamaani, että Sotamuseon kuva-arkiston materiaaliin Taivaskalliolta sekä menneisiin ja nykyisiin rauhanliikkeen tapahtumiin ja symboleihin.

Henkilökohtaisen puhdistavan prosessin lisäksi teokset toimivat samalla kunnianosoituksena kaikille niille seksuaalivähemmistöihin kuuluneille, joilla ei ole aina ollut oikeutta olla omana itsenään, mutta jotka kuitenkin ovat antaneet oman osansa tämän maan itsenäisyyden eteen.

Arto Korhonen (s. 1963 Rantasalmella ja asuu Helsingissä.)
Hän valmistui Lahden Taideinstituutista 1989. Näyttelytoimintaan hän on osallistunut aktiivisesti. Yksityisnäyttelyitä, mm. Turun Taidemuseon studio, Pohjoismainen akvarellimuseo, Kluuvin galleria, Ama galleria, Muu galleria, Forum Box. Hänen teoksia löytyy Valtion taidekokoelmista, Sara Hildénin, Kiasman, Amos Andersonin, Wihurin säätiön, ja monen muun taidemuseon ja säätiön kokoelmista.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoa:
Arto Korhonen
Puh. 045 1319043
e-mail: art(a)artokorhonen.com
www.artokorhonen.com