• Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson
  • Erika Adamsson

ERIKA ADAMSSON

Erika Adamsson

Viiskulma 16.4.-27.4.2008

Den medelmåttiga filmen ‘Fyra bröllop och en begravning’ kunde beteckna mitt eget år 2007. Fonden för mitt arbete var stora ceremonier: en älskad människas begravning, graviditet, förlossning av tvillingbabyer och ett bröllop. Det är mot detta underlag jag nu skildrar olika höjdpunkter i livet och de finska familjehögtidernas dramatiska färgvärld i min utställning på Galleria Huuto. Eftersom högtider och övergångsriter är kulturbundna, kan mina målningar uppfattas som speciellt finländsk samtidskonst.

Utgångspunkten för mina målningar är det finländska familjealbumet med sina högtider och begravningar. Det är till exempel slående hur lika sättet att avbilda äldre människor omgivna av blommor på sina bemärkelsedagar är, årtionde efter årtionde. Det arrangerade i festmotiven, där människorna är aktörer i förutbestämda ceremonier, förmedlas i mina målningar. Också den svartvita färgskalan (i akvarellserien ‘Valkoinen on juhlan väri’, ‘Vitt är festens färg’) eftersträvar högtidlighet.

Som motpol till det högtidliga ställer jag ut en serie mera mångfärgade målningar, där jag behandlar vardagliga minnen genom avbildningar av en avliden persons hem. Ofta försvinner ju den skarpa visuella bilden av en människa snabbt ur vårt medvetande; i stället är det vardagliga rum och föremål som bär upp våra minnen av den avlidna.

Välkommen på vernissage tisdagen den 15.4.2008 kl. 18–20!

Erika Adamsson
tfn 044-906 4996, erika.adamsson@gmail.com