• ENOCH BERGSTEN

Enoch Bergsten

EVERYBODY MAKES MISTAKES

Uudenmaankatu 11.7.-29.7.2012

Enoch Bergsten
Everybody makes mistakes
11.7. – 29.7.2012
Galleria Huuto Nylandsgatan

Enoch Bergsten (född i USA 1979) är en gudabenådad tecknare vars linjer både avslöjar och döljer mycket av det som finns i en bild. Denna paradox speglar själva tecknandets väsen, i vilken den tecknade linjen alltid är en lösning – en lösning som ger upphov till nya frågor. Många av utställningens konstverk utgår från illustrationer i tidskriften National Geographic från 1950- och 1960-talen. Sättet på vilket människor avbildades för inte så länge sedan avslöjar obarmhärtigt tidsepokens syn på mänskligheten och det mänskliga. Stereotypa illustrationer och tendenser till objektifiering är för konstnären material, precis som pigment eller papper. Bilderna från förr är näring för konstnärens fantasi.

Utställningen skiljer sig från Bergstens förra utställning som fokuserade på teckningskonstens automatisering och tekniska frågor. Den är både mer målerisk och har en mer surrealistisk ton. Bilderna har eggat konstnärens fantasi och format hans konstverk som uppvisar en förbluffande variation och befinner sig någonstans i gränsmarkerna mellan det figurativa och det abstrakta. En drömsk stämning och förvirrande realism alternerar, vilket gör att åskådaren känner sig som Alice i Underlandet.

Ibland förvandlas den tecknade linjen till något föreställande, för att på nytt bli icke-föreställande i ett annat konstverk. Konstnären behärskar sitt redskap och den inbördes variationen i teckningens värld utgör ett eget universum. I Bergstens universum kan man med samma, i sig knappa, medel alltid skapa en maximal mängd variationer.

Enoch Bergsten utexaminerades från Fria konstskolan år 2008 och utställningen i Galleria Huuto är hans fjärde privatutställning. Utöver dessa har han även deltagit i samlingsutställningar. Bergsten är medlemsaspirant i Målarförbundet. Hans verk ingår i Finska konstföreningens och Wihurifondens konstsamlingar samt i privatsamlingar.

Juha-Heikki Tihinen, FD