• Ruokasali, tussi ja öljy levylle kiinnitetylle paperille, 165cm x 125cm, 2014-2015
  • Galleria merellä, tussi, öljy ja akryyli levylle, 122cm x 140cm, 2014-2015
  • Retki, tussi, öljy ja akryyli levylle kiinnitetylle paperille, 105 cm x 105 cm, 2014-2015
  • Koti kolossa, tussi, öljy ja akryyli levylle kiinnitetylle paperille, 31cm x 35cm, 2014
  • Teltta, 2015

Satu Rautiainen

Galleriet vid havet

Uudenmaankatu 11.2.-1.3.2015

Satu Rautiainen
Galleriet vid havet
Målningar
Uudenmaankatu
11.2. – 1.3.2015

Målningarnas mikro- och makrovärldar avbildar samhällen, och i dem levande individers överlevnad och utveckling. Den byggda miljön och naturen refererar både till individen och samhället och till mänsklighetens och naturens balansgång, maktkamp och samexistens. Naturen fungerar också som symbol för det undermedvetna, som plötsligt överraskande kan lägga beslag på människosinnet.

Jag började arbetet med min utställning Galleriet vid havet genom att undersöka utrymmena på Galleria Huuto på Nylandsgatan. Mina målningar har ofta något begränsat utrymme, som ett terrarium som åskådaren kan se från utsidan. Jag tänkte mig Nylandsgatans utställningsutrymme som ett terrarium som öppnar fönster till en annan värld och vice versa. När proportionerna i tavlan ändras från litet till stort och tillbaka, kan åskådaren bli delaktig i målningen.

Utställningens målningar är målade på papper som är fästa på skivor. Att måla på papper med vattenbaserade färger är en ny arbetsteknik för mig. Jag börjar måla med vattenbaserade färger, till exempel tusch, därefter avskiljer jag färgskiktet med lim och fortsätter måla med oljefärger. Utöver att använda pensel stryker jag ut målfärgen genom att trycka ett papper på målningens yta eller genom att sprutmåla. Utställningens målningar har kommit till under åren 2014-2015.

Såsom i tidigare målningar har jag också i de här målningarna igen tänkt på historien och naturfenomen, såsom istiden, forna kungariken och kolonialmakter. Mänsklighetens historia känns då och då overklig men fortsätter ända till dags dato och till den stund där vi nu lever. De narrativa bilderna i mina målningar får sin inspiration från bilder från historien och från dagens bildsamlingar till exempel fotografier som jag har tagit. Slutligen är utställningen en äventyrsberättelse i att hitta sinnesro, att leva med rädslor och känslor och att vara förnöjd i denna tidsålder av överflöd.

Tack till Suomen Kulttuurirahasto och Finska Konstföreningen

Satu Rautiainen (f. 1982) är en bildkonstnär som bor och arbetar i Helsingfors. Rautiainen utexaminerades från målarlinjen vid Bildkonstakademin år 2008, efter det har hon haft årliga separatutställningar och deltagit i grupputställningar både hemma och utomlands. Utöver sitt eget konstnärliga arbete deltar hon ibland annat i projekt med konstnärsgruppen Unikuvia samt i verksamheten i det konstnärstyrda Galleri Huuto. Hennes verk visas som bäst på konstmuseet i Raumo på utställningen Sirkus Pinnala till 1.3.2015.

Ytterligare information:

Satu Rautiainen
saturauti(at)gmail.com
http://saturautiainen.blogspot.fi/