• rainio
  • kohtaus

Tuomo Rainio

HAAVA – HAAVE

Uudenmaankatu 31.1.-11.2.2007

Tuomo Rainio
Haava – Haave
Galleria Huuto Uudenmaankatu
31.1.–11.2.2007

Valokuvan luontevin aihe on katoavaisuus. Kuvat toisaalta tallentavat hetken ja toisaalta todistavat sen tuhoa. Hetken esittämisessä ne kuitenkin sitoutuvat omaan logiikkaansa; valokuva pysäyttää ajan. Näyttelyn teosten esiin tuoma todellisuus on jatkuvassa liikkeessä, jossa pysähtyminen merkitsee katoamista.

Näyttelyn nimi, Haava, viittaa menneisyyteen ja menettämisen kokemuksiin. Näyttelyn toinen nimi, Haave, ohjaa katsojan kiistämättömien tosiasioiden taakse. Haaveissa kuvittelemme eteemme maailman, jota tavoitella. Kaksiosainen nimi viittaa kahden käsitteen välillä tapahtuvaan siirtymään. Haaveet ohjaavat elämäämme yhtälailla kuin haavat sitä rajoittavat.

Näyttely on syntynyt surutyönä elämän, ihmisenä olemisen ja kuoleman kohtaamisessa. Kysymykseni, miten läsnäolo muuttuu poissaoloksi, keskittää huomion muutokseen niiden välillä. Näyttelyn nimen kaltaisesti kuvani ovat kaksoisvalotuksia näkyvästä todellisuudesta. Ihmisen läsnä- ja poissaoloa esittävät valokuvat tuovat yhdistettyinä esiin todellisuuden, joka on usein koettua, mutta harvoin näkyvissä.

Olen halunnut käsitellä aihettani valokuvan ehdoilla, mutta tarkentaakseni ilmaisuani minun on täytynyt määritellä nuo ehdot omien kokemusteni mukaisiksi. Näin kuvailmaisuni on siirtynyt kielen kaltaiseen logiikkaan – kuvat ovat sekä nähtävissä että luettavissa (niiden tekniikan kautta). Kuvien kohteena ei ole näkyvä todellisuus vaan kuvien maailmassa vallitsevat suhteet.

Teosteni teknisenä lähtökohtana on kuvan syntyminen kahden valokuvan suhteesta. Kaikki yhtäläisyydet kahden kuvan välillä on suodatettu pois siten, että lopputuloksessa näkyy ainoastaan kuvien välinen ero, muutos. Videoteoksissa olen käyttänyt tätä kehittämääni tekniikkaa siten, että peräkkäisten kuvien sarjat korostavat ruudulla tapahtuvia asioita ja piirtävät esiin niiden erot. Yhtäällä olen esittänyt nämä muutokset sellaisinaan, toisaalla tallentanut ne vähitellen kerroksittain kuvapintaan, jolloin esiin piirtyy vähitellen muutosten alla piilevä muuttumaton todellisuus.

Näyttelyn järjestämiseen on saatu tukea Alfred Kordelinin Säätiöltä.

Kuvaustekniikan tekninen toteutus (Processing): Janne Pulkkinen

Videoteosten äänet: Tatu Virtamo

Lisätietoja:

Tuomo Rainio, etunimi.sukunimi(at)uiah.fi, www.rainio.pp.fi