• rainio
  • kohtaus

Tuomo Rainio

HAAVA – HAAVE

Uudenmaankatu 31.1.-11.2.2007

Tuomo Rainio
Haava – Haave
Galleria Huuto Nylandsgatan
31.1.–11.2.2007

Närvarande och frånvarande
– Tuomo Rainios fotografier och videokonst

Det digitala fotografiet skapar nya möjligheter inom fotokonsten. Bildkonstnären Tuomo Rainio undersöker med sitt digitala fotografi och sin videobaserade konst upplevelsen av att vara människa och av förgänglighet. Samtidigt rör han sig mot och förbi gränserna för den traditionella fotografiska visuella framställningen.

Med sina bilder lyckas Rainio fånga en del av verkligheten som traditionellt sett inte har visats med fotografi. Han tar sitt ämne från fotografins tankemässiga kärna – människans samtidiga närvaro och frånvaro i bilden – och omvandlar det med sin teknologiska uppfinning. Hans bilder nöjer sig inte med att vara föreställande, utan de uttrycker också tidens konkreta inverkan.

Skeendet är väsentligt i Rainios bilder: ansiktets rörelser gör ansiktet synligt, människorna försvinner från bilden när de stannar, livet pulserar i rörelsen. Verkens visuella uttryck förskjuter fotografiets logik från fångandet av ett ögonblick mot bildens roll som indikator av förändring.

Den nya tekniken, som har utvecklats för verken, jämför två bilder eller två av videofilmens ögonblick med varandra. Likheterna i bildytorna har filtrerats bort och på så sätt uppenbarar sig förändringen – det som händer mellan bilderna.

Utställningens tveeggade namn Dröm-Sår refererar till att drömmar är en del av våran existens på samma sätt som våra sår begränsar den. Man kan bekanta sig med verken på Galleri Huuto på Nylandsgatan från slutet av januari till 11 februari. Några av utställningens verk visas även på Finlands Fotografiska Museums nya permanenta utställning som öppnas den 9 februari.

Tuomo Rainio studerar på magisterprogrammet vid Konstindustriella Högskolans fotokonstavdelning. Han har deltagit i en mängd grupputställningar både i Finland och utomlands. Utställningen är Rainios första privatutställning.

Utställningen har fått stöd av Alfred Kordelins stiftelse.

Utställning:

Tuomo Rainio, Haava/e, 31.1.-11.2.2007 Galleri Huuto, Nylandsgatan 35, Helsingfors

För mer information:

Tuomo Rainio, 050 3210 783, förnamn.efernamn(at)uiah.fi, www.rainio.pp.fi