• Hanna Vahvaselkä, Rekonstruktioner
  • Hanna Vahvaselkä: Kohtaaminen pimeässä murtumia
  • Hanna Vahvaselkä: Muistot
  • Hanna Vahvaselkä: Pieniä murheita
  • Hanna Vahvaselkä: Kohtaaminen pimeässä

Hanna Vahvaselkä

Rekonstruktioner

Huuto I 13.11.-18.12.2020

Hanna Vahvaselkä
Rekonstruktioner
13.11.-18.12.2020

Utställningsbesök enligt överenskommelse tills 18.12 vardagarna kl. 12-7. Ring eller mejla oss:
050 3955 255, eller galleria(a)galleriahuuto.net, eller ring dörrklockan på Eriksgatan. Vi använder dörren vid Eriksgatan.

Lista över konstverken

Författare får ibland frågan varför de skriver. Själv har jag mumlat någonting om att ”jag inte kunnat säga vad jag vill på något annat sätt”. Men det stämmer inte, inte heller när jag skrivit har jag kunnat säga vad jag vill. I åratal har jag försökt beskriva hur det kändes när jag som ung pojke kom från en simtur, hade vått hår och såg stadens tysta, torra gator framför mig och längtade efter någonting men inte visste vad.
(Petri Tamminen, Muita hyviä ominaisuuksia, Otava 2011)

Hur får man till stånd ett verk som grundar sig på en liten privat naturupplevelse eller det vemod som kommer när man avstår från någonting? Vilken form har en flyktig känsla av vardaglig trygghet, tiden som rinner iväg, besvikelsen efter ett misslyckande, en komplicerad och virrig ordlös tanke eller en sorg som sträcker sig över generationer…

I min utställning synliggör jag de små, koncentrerade stunder som har en inverkan på våra handlingar och val. I mina verk rör jag mig i gränslandet mellan kladdig svart sorg och blekrosa drömmar. Verken handlar om att längta, möta, misslyckas, ge upp och minnas; någonting blir på hälft, går av, suddas ut. De ursprungliga ögonblicken och upplevelserna har jag tagit isär, skapat avstånd till, tolkat fritt och slutligen ordnat på ett nytt sätt.

Förutom de personliga aspekterna behandlar mina verk också förhållandet till handarbete, modernismens arv, bilder och material. Jag undersöker träskulptur, naturförhållandet, könsroller och konstnärens arbete; hur konstnären arbetar mellan traditioner och arv, tar isär, städar och omorganiserar förväntningar, mallar, bekymmer och berättelser som ofta sträcker sig över flera generationer.

På utställningen visas några rekonstruktioner, ett par förslag till minnesmärken och en stökig påföljd. Skulpturerna är gjorda av trä som jag hittat, sparat eller tagit från avstjälpningsplatsen, och av gamla verk som jag omarbetat.

Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande

Hanna Vahvaselkä
hanna(a)vahvaselka.fi
050 5670803
vahvaselka.kuvat.fi