• Helsinki Savonlinna

Ilmari Säävälä, Jaakko Ruuska

Helsingfors – Nyslott

Pikkujätkä 9.5.-24.5.2015

Jaakko Ruuska & Ilmari Säävälä
Helsingfors – Nyslott
Galleria Huuto Jätkäsaari – Lillbusen
9.5.–24.5.2015

En videoinstallation av Jaakko Ruuska och en audioessä av Ilmari Säävälä på Galleri Huuto 9–24.5.2015

Installationen skildrar Jaakko Ruuskas och Ilmari Sääväläs resa från Helsingfors till Nyslott, som de gjorde tillsammans till fots och paddel mellan 16.7.–12.8.2013. Helsingfors är Ruuskas nutida hemstad och Nyslott hans barndoms hemort. Resans ändamål var att bekanta sig med sträckan mellan dessa städer genom att vandra och paddla; en resa som för resenärer tidigare öppnat sig endast via bil- eller tågfönster. Resan motiverades av en vilja att förstå ett område som uppfattas som “skog”, sett från fönstret. När de valde sin rutt ville resenärerna undvika vägar och istället gå i skogar och stigar. Av resans 450 kilometer avverkades 300 kilometer till fots och resten genom att paddla. Med sig hade resenärerna vandringsutrustning för att kunna övernatta och äta i skogen. Vid behov bad de om vatten från gårdar och hus längs rutten och maten köptes från butiker, men en viktig del av resenärernas kost bestod av bär, svampar och fisk.

Helsingfors – Nyslott är en 15 minuter lång performans i form av en film som Jaakko Ruuska framställde under resan samt två kartor och reseanteckningar vid namnet “Att försvinna i horisonten” lästa av Ilmari Säävälä. Här jämförs två parters erfarenheter; den ena som försvinner i horisonten och den andra som bevisar försvinnandet.

Helsingfors – Nyslott visas samtidigt på Galleria Huuto på Busholmen i Helsingfors och på Finlands skogsmuseum Lusto i Punkaharju, Nyslott. Galleria Huuto 9 – 24.5.2015, vernissage 8.5. Finlands skogsumseum Lusto 8.5.–16.8.2015, vernissage 7.5. Verket framställdes som en del av Jaakko Ruuskas dokumentärprojekt Aftonstjärnan som blir färdig 2015.

Verket har understöts av Finska Kulturfondens Södra Savolax regionalfond, Finlands filmstiftelse, AVEK och VISEK.

Ytterligare information:
Jaakko Ruuska tel. 050 346 3424

Jaakko Ruuska (född 1981) är en filmregissör, medie- och performanskonstnär samt nybliven far som bor i Helsingfors. Han är utexaminerad från Aalto-universitetets avdelning för dokumentärfilm år 2014. Han är också sedan 2010 medlem avperformanskollektivet Toisissa tiloissa.

Ilmari Säävälä (född 1982) studerar dockteater i Åbo konstakademi och är för tillfället utbytesstudent i Porto, Portugal. Hans senaste verk har varit performanser.