• Kallo, kuppi ja koira (Pauliina Turakka Purhonen)
  • Tacueria Martinéz (Kalle Turakka Purhonen)
  • Näin Helsingin kasvavan (Kalle Turakka Purhonen)
  • Kökarin Mika (Kalle Turakka Purhonen)
  • Venehuone (Pauliina Turakka Purhonen)
  • Barbapappa (Pauliina Turakka Purhonen)

Kalle & Pauliina Turakka Purhonen

I landskap

Jätkä 1 2.1.-20.1.2013

Kalle & Pauliina Turakka Purhonen
I landskap
2.1.–20.1.2013

Målningar och teckningar i Galleri Huuto, Busholmen 1

Det viktigaste är att vara närvarande, se till att de äldre hinner till skolan om morgonen och minstingen till dagis. Att hämta barnen i tid om eftermiddagen, hålla om dem, lyssna och se.
Residensperioderna är ett undantag, sorglösa stunder av intensiv koncentration på eget arbete. Njutningsfulla men också utmattande, eftersom arbetet inte har sina naturliga avbrott i form av de tallösa bestyr som hör vardagen till.

Kalle:
Att rita är en dialog mellan mig och världen. Det är att bli hänförd, fokuserad och medveten om mina förutfattade meningar. En analytisk konstruktion med bläck och pensel. Man kan inte backa, utan bara arbeta på modigt. Teckningarna blir färdiga på en dag eller fem – förutom ”Kökars Mika” och ”Havshagens vädringsbalkong”, dem skissade jag till lite. ”Den ryska bojen” var också ett slingrigt företag.

På hösten 2011, på Kökar, Åland, koncentrerade jag mig för första gången på att teckna landskap. Det kändes naturligt att gå runt ritande den vackra ön. På våren 2012 fick vi ett residens i Oaxaca, Mexico. Att rita var ett bra sätt att tillbringa tid på gator och observera en annorlunda värld. För den här utställningen har jag ritat på Kökar också i höst. Efter residensperioderna har ritningsprocessen fortsatt hemma i Havshagen i Helsingfors.

Pauliina:
När jag blir hungrig öppnar jag knäckebrödspaketet och sardinburken och dricker en kopp pulverkaffe med mycket mjölk i. Mjölk och mat hämtar jag från Kökarboden, så sällan som möjligt. Annars målar jag och ritar. Sans soucis… utom väderomslagen. Hösten är nästintill spenatgrön sommar i slutet av oktober, snön faller på det gröna, det blir soligt blidväder med takdropp och efter det storm som river de plötsligt gulnade bladen av träden och vispar havsutsikten till skum. Jag binder fast bilden i stafflit för att den inte skall flyga iväg. Vinden tar tag i åbäket och kastar allt över ända.

Bönstuvningen i kylskåpet håller många dagar. Den är stark och smakar bättre för varje uppvärmning. Ingen klagar på att det är samma mat nu igen… Om morgnarna, när det ännu är svalt, flåsar jag upp för Escalaras de Fortin till berget och ritar de krumeluriga träden eller utsikten med så många detaljer att jag alltid tappar räkningen om vilket hus det nu var jag var igång med.

Kalle: 0400 909757/Pauliina: 0400 965699
kalleturakkapurhonen(at)gmail.com / t.urakka(at)yahoo.dk

Galleria Huuto Jätkäsaari, Busholmens Magasin L3
Stillahavsgatan 6 (fd Hietasaarenkuja 6), Helsingfors

Spårvagn 9, hållplats Bunkern, gå en liten sträcka tillbaka in mot stan, magasin L3, en stor tegelröd byggnad, är första byggnaden på höger sida, vid havet.


Näytä suurempi kartta