• Sound Landscape I - Digital image on photographic paper 125 cm x 78 cm, 2016
  • Hurts - Digital image on photographic paper 40 cm x 60 cm, 2016
  • Fur Umbrella Open –  Rabbit fur and wooden frame 70 cm x 90 cm, 2013
  • 3 Bells – Annunciation / Christ The King / Sacred Heart – Cast bronze 12 cm x 12 cm x 12 cm  each approx. 2016
  • Outrider Artists logo
  • At Fiona's opening
  • 4 O'Clock TEAS 10.9. at Galleria Huuto Jätkäsaari

Fiona O’Dwyer
I Went Up the Mountain With Someone Else’s Story and Came Down With My Own
10.9.-25.9.2016
Galleria Huuto Busholmen, Lillbusen

Fiona O’Dwyers utställning I Went Up the Mountain With Someone Else’s Story and Came Down With My Own (Jag gick uppför berget med någon annans berättelse och kom ned med min egen) fokuserar på den mänskliga migrationens idé och verklighet: utgångspunkten är hennes egen familjs migration och tvångsflyttning i 1950-talets Irland. O’Dwyers idéer utformas av verkens performativa karaktär, förhållandet till tid och rum och materialiteten. Utställningen består av skulpturer, en videoinstallation, teckningar och foton. Ämnet och bildspråket är djupt rotade i det irländska landskapets visuella och auditiva språk och arbetena har en musikalisk och erfarenhetsbaserad poetisk natur.

Materialen och processerna som jag använder har alltid sin speciella betydelse. Det har blivit allt klarare att de material och processer som jag återkommer till härstammar från min pappa. I dessa verk använder jag bär, brons, päls, té samt performance, sång, teckning och samlande. Blåbären (‘hurts’) och harpälsarna är för mig material som representerar näring och nödvändighet och téritualen står för lugn och reflektion. De här arbetena öppnar sig långsamt och det som ur minnets skikt kan utvinnas i processen är någonting nytt, men något som ändå har ett spår. Spåret tycks sträcka sig längre än jag själv i alla riktningar, längre än min tid eller min erfarenhet, längre än mitt vetande eller det på nytt förmedlade narrativet. I retur borde detta nya hellre begrundas än definieras. Det är en ständig förvandling beroende på var du (eller jag) står. Denna idé innefattas i handlingen att titta eller lyssna på ett landskap ur tre skiftande punkter, som tillsammans bildar en definierande punkt. Resultatet av detta är ekon av en fjärran plats i tid, som växlas med verkliga punkter i ett landskap, där ett narrativ eller ljud en gång existerade och utspelades.
Uppenbart är dock att jag har glömt framtiden, så allting fortsätter om igen.

O’Dwyer, 2016

Fiona O’Dwyer och Outrider Artist kollegan Maria Kerin har tébjudning, 4 O’Clock TEAS, lördagen den 10.9.2016 kl. 16 och återinför tédrickandet som en plattform för samtal med inbjudna irländska, estniska och finska kuratorer och konstnärer. Irlands ambassadör Colm Ó Floinn är närvarande.

fionaodwyer.com / +353 86 8121001 / fionaodwyerart(at)gmail.com

Tack för stödet: