• Jenny Grönholm

Jenny Grönholm

Planer för det förflutna

Huuto II 29.4.-22.5.2022

Jenny Grönholm
Planer för det förflutna
29.4.-22.5.2022

Lösöre ingick i köpet av huset där vi bor och jag har mitt arbetsrum. Personen som bodde där tidigare tog nästan inget med sig. Allt som med åren samlats blev kvar: möbler, husgeråd, kläder, böcker, samlingar, minnesföremål, brev, fotografier, till och med bilar. Vi flyttade in, bar ut husets tidigare liv, och bar in vårt liv. När jag tog ner en gammal väggklocka som stannat, började den plötsligt gå igen. Jag lät den vara kvar. Största delen av böckerna brände jag i öppna spisen, men en liten häftad novell som funnits mellan sidorna i Historian pikkujättiläinen föll ut – Planer för det förflutna.

Föremålen som blev kvar smälte slutligen samman med våra egna saker. Så går det också med minnen. De blandas med varandra, och det som slutligen finns kvar och spökar i sinnet är diffusa, lösryckta och ofta irrelevanta situationer. För den här utställningen har jag arbetat med minnen, glimtar och planer för det förflutna.

Jenny Grönholm (f.1988) är en bildkonstnär som bor i Estland. Hon arbetar mest med måleri. År 2018 avlade hon magisterexamen i bildkonst vid Estlands bildkonstakademi. Grönholm har haft separatutställningar i Estland och deltagit i grupputställningar i Finland. Utställningen i Galleria Huuto är hennes första separatutställning i Finland. Grönholm gör huvudsakligen offentlig konst. Hennes verk finns i estniska statens samlingar.

Utställningen har förverkligats med stöd av Eesti Kultuurkapital och Centrets för konstfrämjandes coronastipendium.