• Kansalainen – Medborgare
  • Kierre
  • Nimetön (Cosplay)

Sebastian Lindberg

KANSALAINEN – MEDBORGARE

Uudenmaankatu 27.1.-14.2.2010

Sebastian Lindberg
Kansalainen – Medborgare
27.1. – 14.2.2010
Galleria Huuto Nylandsgatan

Bildkonstnären Sebastian Lindberg (f.1978 Helsingfors) arbetar i huvudsak med video och videoinstallationer.

Temat för den aktuella utställningen är förhållandet mellan en nationell identitet och något mer rotlöst som förr eller senare torde följa i en värld formad av global kapitalism och teknologi.

I sin senaste separatutställning “Platform” på Galleri Sinne behandlade Lindberg samma tema genom material som till största delen var filmat på Ikea i Kina. I “Kansalainen – Medborgare” härstammar däremot största delen av materialet från Helsingfors.

När det gäller den finska identieteten har Lindberg särskilt granskat dess förhållande till våld.

Lindberg skriver:

“Finland har som en ung nation har haft ett stort behov att hävda sig genom sin kultur och det är antagligen en orsak till att den finländska kulturen ofta betonat våld.

Men jag tycker det är skäl att fråga om inte den betoning som våld haft i Finlandsbilden, och glorifieringen av de finska soldaternas bragder har haft en negativ effekt på oss finländare och på vår mansbild och att detta till och med kan vara en orsak till att Finland är Västeuropas våldsammaste land, sett i statistiken i våldsbrott.

Självklart är det inte så enkelt att det skulle vara den enda orsaken, men våld är trots allt ett kulturellt betingat fenomen. Människan må bära på en medfödd aggressivitet men hur den yttrar sig är något som formas av kultur och inlärning.

Av naturen vet man inte hur man formar sin näve för att slåss, för att få största möjliga skadeverkan. Men när man väl anammat sig en sådan sak ser man det som en del av sig själv.”

Se utställningens videotrailer online:

TRAILER FOR THE EXHIBITHION: KANSALAINEN MEDBORGARE (“Citizen”) from Carl Sebastian Lindberg on Vimeo.

Tack till: Avek – mediekonst, och Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse

Kontakt:

Sebastian Lindberg
lindberg1978(at)gmail.com
Tel: 045-6511441
www.sebastianlindberg.net