• Kaarina Ormio
  • Kaarina Ormio
  • Kaarina Ormio
  • Kaarina Ormio
  • Kaarina Ormio
  • Kaarina Ormio

Kaarina Ormio

KINESISKA ÖVNINGAR

Uudenmaankatu 1.10.-12.10.2008

Kaarina Ormio
Kinesiska övningar
1.10.–12.10.2008
Galleria Huuto Nylandsgatan

Temat i min utställning är mötet med det främmande och det ytliga tillägnandet av det, det kinesiska som ‘det främmande’.

I utställningen finns dräkter, en video, kalligrafi och feng shui.

Chinoiserie på finska I och II
Dräkterna är en godtycklig blandning av västerländsk och kinesisk prinsessa.

Chinoiserie på finska III
I barnklänningen har jag förenat tyget från naxi-minoriteten i Kina med mina föreställningar om en svensk folkdräkt. Egentligen liknar den en koreansk dräkt.

Kinesiska punkter. Kalligrafiövningar för en nybörjare.

Ja började studera kinesisk måleri med kalligrafi, såsom man gör. Jag började kalligrafin med punkten, den minsta delen i de kinesiska skrivmärken. Även sättet hur man drar en punkt är mycket definierad. Verket avbildar omöjligheten i att fördjupa sig plötsligt i delar av en annan kultur, då man inte har all den för mig okänd bakgrund som i det här fallet kineser själva har.

Ugnsholmen
På videon spelar Tero kinesisk hulusi på den regniga september Ugnsholmen.

Feng shui
Feng Shui (‘vind och vatten”) är en tusentals år gammal praxis, född i Kina. Det baserar sig på tanken om energin som rör sig i universumet. Den måste få fara fritt, dock inte för fritt. Alla ting och material i utrymmet runtom oss kan antingen befrämja eller bromsa våra mål. Med att förstå de fina/diskreta rörelserna av energin kan vi planera vår omgivning med hjälp av feng shui så att vi lättare kan nå våra mål.

I utställningen har jag följt löst den inriktningen av feng shui som lägger märke till vädersträcken.
Man kommer in i galleriet från söder. Den stora röda klänningen står för solen och elden, passionen, stoltheten, det sociala och att bli sedd.
Det stora fönstret i sydost passar ihop med kommunikation, nya idéer och skapande.

Från öster gror allt nytt, dit tillhör den gröna färgen, trämaterial, projekt och aktiviteten. Där har jag placerat Kinesiska punkter, som liknar björkstammar. (Materialet i det kinesiska pappret är lika väl trä även om man i väster missledande kallar det till rispapper.)

Berget i nordost gestaltar nu klipporna på Ugnsholmen, där den finska eremiten spelar hulusi.

I nord påverkar vatten, natten och vintern. Spegelbollen är som månen. Även glas som material passar i norr.

Metallen i bjällrorna är elementet för nordväst. Till nordvästs energi tillhör att stöda andra, vishet och känslan av att man behärskar sitt liv.

Av Huutos samlarkort och de små minoritetsdockorna gjorde jag något jag tyckte liknar en hemaltare. Personen på kortet skulle kunna vara en älva. Du får gärna ta med dig ett kort.

I väster har vi den röda solnedgången (de röda garnen i bjällrorna), hösten, familjen, skörden och belåtenhet.

Ni får gärna ringa på bjällrorna. Vibrationen klarnar luften. Och det gör inget om klänningarna och spegelbollen rör på sig.

Jag tackar feng shui experten Lena Törmä från i design oy för hjälpen i att sammanställa utställningen.

Kaarina Ormio

https://www.galleriahuuto.fi/kaarina/