• Lotta Hänninen: Bekvämlighetszon

Lotta Hänninen

Bekvämlighetszon

Huuto II 12.11.-5.12.2021

Lotta Hänninen
Bekvämlighetszon
12.11.-5.12.2021

Det är 7,1 kilometer från mitt hem till arbetsrummet. Om jag cyklar eller åker metro tar resan ungefär en halv timme, om jag går en timme. Efter att ha kommit fram går jag uppför trapporna till fjärde våningen. Jag öppnar dörren med en Abloy-nyckel av gammal modell. Nyckeln har ett mintgrönt skydd av plast. Ibland krånglar låset, och när jag går måste handtaget vridas upp och ner flera gånger för att dörren säkert ska gå fast.

Efter att jag kommit in hänger jag ytterkläderna på klädhängaren på dörrposten och tar på mig ett par ljusröda crocs-kopior som svärmor gav mig 2007. Jag tar ett dricksglas från bordet och går ut i korridoren där det finns en vattenkran. Jag dricker ett glas och fyller det sedan till brädden. Glaset imiterar en purpurfärgad colaflaska. Det härstammar från något snabbmatsställe, har kommit gratis med beställningen och är fult, men har lämplig storlek och är angenämt att hålla i. Dessutom verkar det hålla vad som helst.

Jag återvänder till mitt rum, spiller vatten och sätter mig. På sommaren köpte jag en ny, bekväm stol till arbetsrummet. De två föregående åren satt jag på en låda som innehållit tyskt veteöl. I något skede brast lådans plastbotten, som jag täckte med en fanerskiva i lämplig storlek för att kunna fortsätta sitta på lådan. Jag tar en termosmugg fylld med kaffe från min ryggsäck. Hälften av kaffet dricker jag medan jag surfar på telefonen, resten sparar jag. Stålmuggen har en blå kork och håller kaffet varmt, nästan hett hela dagen, speciellt om jag har orkat värma kaffemjölken.

Efter att ha druckit kaffe börjar jag arbeta. En rya har hundra rader, och i varje rad finns 82 knutar av yllegarn. Jag har gjort en liten linjal av ett gammalt bonuskort för att nockarna ska få samma längd. I en teckning finns två lager oljepastell på varandra. Rytmen skapas av ett rutverk där linjerna är 1,5 cm från varandra: 46 vågräta och 33 lodräta linjer som ristats med en nål. Ena sidan av spetsen på synålen jag använder har blivit sliten, men jag vill inte byta ut den för då kan spåret som nålen åstadkommer förändras alltför mycket. Oftast tycker jag om saker som de är i stunden.

Lotta Hänninen (f. 1984) är en bildkonstnär som bor i Helsingfors. Hon blev bildkonstmagister från Bildkonstakademin år 2012. Hon har bland annat haft separatutställningar i tm•galleriet (Helsingfors, 2019), Gamla rådhusets galleri (Åbo, 2018) och Forum Box (Helsingfors, 2017). Hänninens verk finns bland annat i Finska statens, Jenny och Antti Wihuris fonds samt Kuntsis stiftelses konstsamling.

Centret för konstfrämjande har stött konstnärens arbete.

www.lottahanninen.net