• Jussi Goman
  • Jussi Goman
  • Jussi Goman
  • Jussi Goman

JUSSI GOMAN

MÅLNINGAR

Uudenmaankatu 7.10-25.10.2009

Jussi Goman
Målningar
7.10 – 25.10.2009
Galleria Huuto Nylandsgatan

Jussi Gomans (1980) nyaste utställning på Galleria Huuto Uudenmaankatu är hans första privatutställning i Helsingfors sedan 2006. Goman har studerat i Kankaanpään taidekoulu och Bildkonstakademin, där han utexaminerades som konstmagister våren 2008. Senast har Gomans verk varit utställda på konstmuséet i Uleåborg i grupputställningen Ihmisen jäljet.

I utställningen ingår verk från de två senaste åren. Hans målningar yttrar sig med hjälp av humor, sciellt ironi, om händelserna i världen, konstnärliga idéer och målningsstrategier. Ofta innehåller verken ”smärtpunkter” som öppnar en väg för betraktaren till någon tanke eller något känslotillstånd som känns betydelsefullt. Verken visar en utvecklad känsla för komposition och god förståelse för möjligheterna att utnyttja brott mot målningens konstruktion för att uppnå en effekt.

Gomans målningar rör sig utan ansträngning och på ett särpräglat sätt over samtidskonstens och ännu vidare den visuella kulturens hela skala, och lånar drag av såväl tecknade serier som målningskonstens tradition. Målningarna är också en slags ambitiösa diskussionsöppningar om den samtida målarkonstens olika stilvariationer, och är för egen del bevis på att målningskonsten ären betydande och betydelsefull del av samtidskonsten.

Konstnären ställer ut en mångsidig samling av verk från akvareller till andra målningar, och gör det tydligt att hans variationsrikedom gäller såväl tekniker som motiv. De flesta av verken ställs ut för publik första gången.

FD Juha-Heikki Tihinen

www.jussigoman.com