• Miia Rinne: Den nya masken 1
  • Miia Rinne: Den nya masken 2
  • Miia Rinne: Den nya masken 3

Miia Rinne

Den nya masken

Huuto III 5.2.-28.2.2021

Miia Rinne
Den nya masken
5.2.–28.2.2021

Först hade jag 100 meter genomskinlig 35 mm film. År 2008 målade jag rörlig bild på den och kallade filmen Björneborg–Helsingfors.

Sedan målade jag ett nattligt hav ovanpå Björneborg–Helsingfors, en trädgård ovanpå havet, abstrakt flimmer ovanpå trädgården och många år senare målade jag ovanpå allt det här ett landskap som ilade förbi som 46 år på en minut.

Nu har jag igen målat ett nytt lager på min mångåriga film (2008– ). Jag lät bilderna komma från det omedvetna och visa riktningen. När jag hade målat och sedan digitaliserat de hundra metrarna klippte jag in fragment från mitt film- och videoarkiv. Jag undersökte också bilderna med förstoringsglas och zoomade in på detaljer. Några ord krälade fram från någonstans.

Ljudspåret består av P. P. Puskas musik och ljud som bandats in med fyrspårs-bandspelare på använda c-kassetter.
https://soundcloud.com/p-p-puska


Miia Rinne (f.1973) studerade 1996–2003 vid Bildkonstakademins avdelning för tid-rumkonst och 1993–1999 vid Konstindustriella högskolans avdelning för konstfostran. Rinne har arbetat med experimentell film och video sedan slutet av 1990-talet. Hon har deltagit i många utställningar i Finland och utomlands samt undervisat i rörlig bild bland annat vid Aalto-universitetets institution för konst.

http://www.miiarinne.com
instagram.com/miia.rinne
miia.rinne(at)gmail.com

Tack till Centret för konstfrämjande och Visek för projektstipendiet!