• Elissa Eriksson: Money Talks
  • Elissa Eriksson: Money Talks
  • Elissa Eriksson: Money Talks
  • Elissa Eriksson: Money Talks
  • Elissa Eriksson: Money Talks
  • Elissa Eriksson: Money Talks (kuva: Tekla Inari)
  • Elissa Eriksson: Money Talks (kuva: Tekla Inari)
  • Elissa Eriksson: Money Talks

Elissa Eriksson

Money Talks

Uudenmaankatu 4.1.-22.1.2017

Elissa Eriksson
MONEY TALKS
4.-22.1.2017
Galleria Huuto Nylandsgatan

Utställningen är öppen också på trettondagen 6.1, konstnären är närvarande.

Pengar – ett gemensamt spel som vi alla spelar hela tiden, trots att vi nästan aldrig diskuterat spelets regler.

Jag började intressera mig för begreppet pengar för några år sedan då en bankirfirma, som letade efter nya klienter, bjöd in mig för att diskutera penningärenden. Då vi diskuterade olika placeringsalternativ tog jag upp frågan om etiska fonder. Svaret var bagatelliserande och kunde ungefär återges enligt följande: ”Ja visst finns det ju olika slags etiska fonder, men ärligt talat, goda gärningar är väl knappast syftet med pengar.”

Samtalet fick mig att börja tänka över pengar. Vad är pengar? Vilken roll spelar pengar i vårt samhälle? Vilka är de bakomliggande mekanismerna? Under projektets gång har jag blivit förvånad över att begreppet pengar verkar vara en blind punkt för oss. Pengar är ett mycket starkt argument som till exempel inverkar på många beslut, både inom politiken och i privatlivet. Trots det stannar vi ytterst sällan upp för att reflektera över vad det egentligen är vi talar om då vi talar om pengar.

Mina konstverk på utställningen Money Talks betraktar begreppet pengar både ur ett materiellt och immateriellt perspektiv, jag reflekterar över känslor förknippade med pengar och diskuterar pengar med människor verksamma inom finanssektorn. På utställningen visas bland annat en myntinstallation, en penningdagbok, kvitton över kontoöverföringar, videofilmade diskussioner samt de svar olika människor gett på frågan ”Vad är pengar?”.

Utställningen ingår i Elissa Erikssons (f. 1982) diplomarbete vid Bildkonstakademin, utbildningsprogrammet för tids- och rumskonst. Eriksson är också känd för kampanjen mot hållplatsreklam, Haluan nähdä muutakin (Jag vill också se något annat), i Helsingfors centrum år 2011, samt privatutställningen Creative Shopping i Galleri Huuto Nylandsgatan år 2014.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande.

Närmare information:
Elissa Eriksson 040-5169943
info(a)elissaeriksson.fi
www.elissaeriksson.fi