• Tatu Tuominen
  • Moduuli
  • Väre / Våg / Ripple
  • Diggin' in the Crates for a Fat Remix

Tatu Tuominen

Nautilus

Uudenmaankatu 31.3.-18.4.2010

Tatu Tuominen
Nautilus
31.3. – 18.4.2010
Galleria Huuto Nylandsgatan

Nautilus (pärlbåt) = ett blötdjur som tillhör klassen cephalopoder. Pärlbåtarnas stormaktstid inföll för 400–500 miljoner år sedan och de var då havens härskare, de främsta rovdjuren. Pärlbåtarna har ett spiralformat, symmetriskt skal som består av flera kamrar. De lever vid Indiska oceanens och Stilla havets kuster.
Nautilus = undervattensfarkost i Jules Vernes romaner En världsomsegling under havet och Den hemlighets¬fulla ön.
USS Nautilus = världens första atomdrivna ubåt (byggd år 1952)

Utöver dessa är Nautilus också Bob James jazzklassiker från 1974, känd som världens mest samplade kom¬position. Tiotals artister har använt delar av den i sina egna låtar. Jag gör också musik genom att sampla. Jag delar gamla låtar i små snuttar och arrangerar dem i ny ordningsföljd. Den musik som då uppstår hoppas jag är intressant och närvarande i tiden – den gamla kompositionen får ny relevans.

På samma sätt har jag gjort verken i min utställning. Jag har samlat in prov från min omgivning genom att fotografera sådant som fångat min uppmärksamhet: naturen i staden, second hand- skivbutikens skattgömma, ett ensamt elementhus.

Blötdjuret lodar under ytan. En atomubåt passerar under polarisen i norr. De reser och iakttar en värld som vi aldrig helt kan känna. För Nautilus-utställningen tog jag isär efterbilder, minnen och snapshots. Så smånin¬gom förvandlades minnet till ett fysiskt föremål – flyktiga syner blir till konkret materia. Jag har eftersträvat stämningen i de svunna ögonblicken. Jag klippte sakta spindelnät i papper, sedan sprayade jag färggranna strimmor över spindelnäten. Jag avslutade med ett lager lack. Under den delvis återspeglande och delvis genomskinliga ytan finns minnena kvar, evigt oföränderliga.

Tatu Tuominen är bildkonstnär och i sina verk kombinerar han bildkonst, fotokonst och grafisk konst. Tuominens arbetsprocess påminner om minnets strukturer: minnet förändras medan man minns, en del är oåterkalleligt förlorat. Kvar blir efterbilderna i ett nostalgins gyllene skimmer och det förträngda – det som gömmer sig mellan minnen och bilder.

Tuominen är utexaminerad bildkonstmagister från Bildkonstakademin år 2006. Under de senaste åren har Tuominens verk visats på bland annat Museet för nutidskonst Kiasma, Museum of Contemporary Art i Shanghai (MOCA), Helsingfors stads konstmuseum/Glogalleriet, Björneborgs konstmuseum och vid Fin¬landsinstitutet i Stockholm.

Jag vill tacka Finska kulturfonden och Centralkommissionen för konst för deras understöd.

Hi-res pressfoton till hands från galleriet eller konstnären.

Tatu Tuominen
tatu.tuominen(at)kuva.fi
p. 0442631028