• Helmia sioille
  • Linda Arola
  • Hyvä päivä
  • Kokoontuminen
  • Lehmä poikii
  • Tulokas
  • Uhkaleikki

Linda Arola

PÄRLOR FÖR SVIN

Jätkä 2 24.1.-10.2.2013

Linda Arola
PÄRLOR FÖR SVIN
Galleria Huuto Busholmen 2
24.1.–10.2.2013

Jag heter Linda Arola och jag ställer ut i Galleria Huutos nya lokaliteter på Busholmen. Jag har kallat utställningen Pärlor för svin – ett namn som är viktigt för mig genom att det har många kopplingar. Jag har funderat över varför konstnärer absolut vill hålla sig framme på all världens ställen, gå igenom jobbiga ansökningsprocesser och till på köpet betala för kalaset.Och det händer ofta att konstupplevelsen inte når en publik som förstår budskapet och som dessutom värdesätter upplevelsen. Konst är inte alltid något högklassigt och ibland är konsten alltför värdefull för sin publik. Jag har inte hållit någon privatutställning i Helsingfors på över sex år, dels för att jag inte haft något behov av det, dels för att jag under tiden bildat familj och mitt liv har genomgått en stor omvälvande förändring. Därför grubblar jag på dessa frågor som handlar om konst, publik och gallerister. Hittar någon fram till mina målningar.

Mina målningar handlar igen mycket om min barndom och familj. Jag undrar också om välmenande s.k. ”bättre” familjer egentligen förstår vilken värdefull händelse de får vara med om, nämligen småbarnstiden. Den varar bara ett ögonblick. Är vi i detta hänseende svinaktigt otacksamma? Måste vi ständigt jaga en allt högre levnadsstandard och samtidigt offra föräldraskapet? Låter vi dagistanterna känna våra barn bättre än vi själva? Jag utgår förstås från mitt eget hemmamammaperspektiv. Till min glädje har jag lagt märke till att jag klarar av att arbeta hemma, kanske på nätterna, eller då barnen är ute med sin pappa. Namnet innehåller en liten pik som bara kan förstås av dem som saken gäller.

Jag ville beskriva familjens och släktens ikoniska ögonblick med glädje, men under processens gång kunde jag inte undvika de mörka sidorna. Min avsikt är att bygga en omfattande överdådig utställning så att det knappt finns några tomma väggar kvar att beundra. Målningarna är huvudsakligen i akryl på duk, med undantag för en stor akvarell. Motiven utgörs av begravningar och bröllop, födelser, fester, vänner, barn. I vissa målningar använder jag mig också av kända och mindre kända fragment ur konsthistorien. Jag utgår alltid från ett foto ur familjealbumet eller av mina vänner. Jag gör mina iakttagelser med frihand, och jag använder inga hjälpmedel som till exempel OH-projektor eller mätinstrument. För mig är det en arbetsmetod som fungerar mycket bra. Jag arbetar i snabba cykler på ett eruptivt sätt. Jag vill måla sådana bilder som jag tycker det just nu saknas på konstfältet och som jag gärna någon gång själv skulle se.

Linda Arola (f. 1979, Hammerfest)
Adolf Lindfors väg 9 A 22
00400 Helsingfors
tfn 040 9660541

Galleria Huuto Jätkäsaari
Busholmens Magasin L3
Stillahavsgatan 6 (fd Hietasaarenkuja 6), Helsingfors

Spårvagn 9, hållplats Bunkern, gå en liten sträcka tillbaka in mot stan, magasin L3, en stor tegelröd byggnad, är första byggnaden på höger sida, vid havet.


Näytä suurempi kartta