• Possible object 1
  • Possible object 2
  • Possible object 3

Tuomo Rainio

Possible objects

Pikkujätkä 24.1.-8.2.2015

Tuomo Rainio
Possible objects
24.1. – 8.2.2015
Lillbusen, Galleria Huuto, Busholmen, Helsingfors

Miljontals människor på nätet tittar genom en samling av slumpmässiga satellitbilder och försöker hitta spår av flygplanet som saknas – flygning MH370. Ögnar igenom bild efter bild, havet tycks vara oändligt, vågorna bildar mönster; redan efter en kort stund är det svårt att vara fokuserad – och förr eller senare börjar man föreställa sig saker, inte nödvändigtvis flygplan, utan alla slags saker som flyter på havet. Det finns inget slut på det oändliga havet. Det finns ingenting, bara buller, vattnets repetitiva former – och några moln här och där.

Efter att ha sett bilden av det möjliga objektet på nyheterna började jag tveka – var det något som jag hade missat eller såg jag något liknande? Så jag återvände till havet och frågade mig själv: Var kommer bilderna ifrån? Var växer, bildas och framträder de?

I den kaotiska massan av partiklar, där vad som helst kan avbildas, kan vad som helst hända och ibland, väldigt sällan, händer ”något” och möjliga objekt framträder visar sig.

Det verkar som om konflikten mellan bilden och dess materiella bakgrund måste omformuleras i den digitala eran. Det grundläggande sambandet har blivit friare: digitala bilder verkar till exempel att ha väldigt lite att göra med skärmen där de presenteras. Skärmen kan ta emot ett mångfald av bilder, den kan presentera vilken bild som helst – och samtidigt – en enda bild kan presenteras på varje skärm. Bilder kan komma och gå, lämna sina kroppar och resa runt.

Utställningen är producerad med stöd av Centret för konstfrämjande.

Kontaktinformation:
Tuomo Rainio
050 3210 783
tuomorainio(a)gmail.com
www.tuomorainio.fi