• Minna Suoniemi: Rule the World
  • Ariel
  • Frozen

Minna Suoniemi

Rule The World

Jätkä 2 12.11.-27.11.2016

Minna Suoniemi
Rule the World
Galleria Huuto Busholmen – Busen 2
12.11. – 27.11.2016

Att vara 15… Det känns ganska mycket, efter tre år är man 18.
Tre år e så lite 🙁

Rule the World är ett försök att känna efter hur det är att vara 15 år på 2010-talet. De utställda konstverken studerar tonårstiden, förhållandet mellan föräldrar och barn samt syskonskap. Jag gjorde konstverken tillsammans med ett 13- och 15-årigt syskonpar. 15-åringens gestalter och maskeringar fascinerar mig. Gestalterna är våldsamma och romantiska, de har vampyrbett, det finns tjusiga horrorgestalter och Disneyprinsessor. Genom förklädnaden kan man nå bortom vardagen, dess väntan och begränsningar fram till något meningsfullt, fruktansvärt vackert och beundrat. Kvar bakom masken finns osäkerheten och vardagen inom givna gränser som tidigare generationer dokumenterade i sina privata dagböcker. På bilderna i Instagram poserar en självsäker, beundrad och på något sätt skrämmande ung människa som drar till sig blickarna i de sociala mediernas värld och dominerar världen. Allt detta är en saga men samtidigt är det sant, en identitet som 15-åringen själv skapat och behärskar.

I’ve done this makeup thing for a year now. I want to say thanks to @mykie_ and @ellimacssfx. Because of their youtube videos I’ve found my way to do art. A year ago I was drawing on paper and I didn’t like it ’cause I was bad at it. Now I’m only drawing on my face and I love it. And finally I can be proud and say #nofilter.

(citat Elsa, 15, Instagram)

Minna Suoniemi (f.1972) är en bildkonstnär från Helsingfors som arbetar med installationer och rörliga bilder. Hon är intresserad av störningar, fel och misstag, att göra något på ett annat sätt som möjligheter till att bryta normen, och med vilkas hjälp strukturer och modeller som kommit att uppfattas som naturliga kan synliggöras. I sina konstverk har hon behandlat kvinnobilden, maktförhållanden, familjen och moderskapet genom att komprimera sitt tema till ett visuellt minimalistiskt, men innehållsmässigt, mångskiktat uttryck. Hennes konstverk har kunnat ses på flera utställningar både i Finland och internationellt, bland annat på EMMA, Kiasma, Moskvas museum för modern konst och det nationella norska museet för fotokonst Preus museum. Suoniemi är ledamot i statens audiovisuella konstkommission och lektor vid institutionen för konst vid Aaltouniversitetet.

minnasuoniemi.com | minna.suoniemi@gmail.com | +358 50 3630449 | +358 50 4111906

http://www.av-arkki.fi/taiteilijat/minna-suoniemi/

http://www.av-arkki.fi/en/artists/minna-suoniemi_en/