• Hannah Hamberg: Pieni häpeä
  • Hannah Hamberg: Pieni häpeä
  • Hannah Hamberg: Kasvumaa

Hannah Hamberg

Så man skäms

Uudenmaankatu 12.7.-30.7.2017

Hannah Hamberg
Så man skäms
Galleria Huuto Nylandsgatan
12.7–30.7.2017

Jag når redan upp till köksskåpets fjärde hylla där marängpåsen finns. Marängerna är jättegoda, de knastrar sådär trevligt och smakar vanilj men smulorna som fallit ner på golvet fastnar under strumpfötterna vilket ju stör. Jag har alltid tredubbla sockor, lurviga. Kalla tår, små naglar, tjocka vrister och en vårta. Jag blev inte bjuden på födelsedagskalas till grannens Sirpa. Flickorna i vårt hus tystnar alltid i samma stund som jag dyker upp och ingen vill byta klistermärken med mig. Så då måste man bara vänja sig vid att stirra på deras ryggar, nackar och bakdelar. Vatanens Sirpa har ett platt huvud och glosögd är hon också. Hon knäpper i ett med sina korta fingrar, nonstop. Knäppknäpp, den glosögdas hals och ansikte sväller upp. Sirpa är ful och trots det har hon vänner. Jag ordnar en egen fest för mig själv. I frysen hittar jag en påse med ärter, majs och paprika, i byrån skumgodis som blivit torrt och i kylskåpet oliver. När jag svalt en av mina godbitar har jag redan följande på tungan. Sirpa kan gott ha sitt kalas! Jag bara slevar i mig, sött och salt, salt och sött, om vartannat. Ända tills det korven fastnar i gommen och jag glömmer Sirpa.

I de utställda konstverken har jag använt mig av material som jag tyckte om som barn. Strikta regler och principer styr mitt arbetssätt.

-Färgen får inte flöda ut över de konturer jag dragit.

-Varje element i bilden ska slutföras innan jag ger mig lov att börja måla på följande element. Varje detalj leder på så vis fram till nya detaljer och sprider sig till slut ut över hela bildytan.

-Inga synliga penseldrag får finnas kvar och bildytan ska ha en noggrant bearbetad finish från början till slut.

-Man måste med jämna mellanrum måla uppochnervänt så att inte ögonen vänjer sig vid bilden. Vänjer man sig alltför mycket kan nämligen koncentrationen mattas av.

-Varje stycke polymermassa måste efter att det gjutits slipas med fem olika slippapper för att avlägsna dammpartiklar. Fingeravtryck, luftbubblor och sprickor (smärre skavanker) måste också slipas tills de inte längre syns. Den färdiga skulpturen måste sedan hanteras med gummihandskar så att inte fett från huden fastnar på ytan.

-När jag bestämmer färg och form för en skulptur har jag som mål att skapa något njutbart. Man måste snurra och vrida den mjuka plastmassan i handen tills det formen känns rätt. Om en skulptur som gjutits och slipats inte känns tilltalande då man betraktar den ska den kasseras.

Närmare information:
Hannah Hamberg
tel. 040 580 2566
hamberghannah(at)gmail.com