• Clues to Human Behavior

Aleksi Tolonen, Eliisa Suominen, Maiju Salmenkivi, Minna Suoniemi, Sami Lukkarinen, Terhi Heino, Tero Juuti, Thomas Westphal

Clues To Human Behavior

Viiskulma 10.8.-21.8. 2005

Konstnärsledda gallerier har något lekfullt i sig. När man vet att det är konstnärerna själva som organiserar en utställning börjar man lätt tänka på sandlådslekar. Vilka varma minnen…

Huuto, det mest erkända av Helsingfors konstnärsledda gallerier, har alltså alla symboliska förutsättningar att stöda utställningen Clues to Human Behaviour – som ingen ens har kuraterat!

Helheten har vuxit upp som en organisk biprodukt, som en lek mellan barn, en lek vars logik utvecklas steg för steg – ”den här stenen är sen ett fängelse” – tills den intensiva miniatyrvärlden är färdig, och helheten starkare en dess delar.

Det gemensamma för konstverken i den här utställningen är att de reflekterar, representerar, eller på diverse sätt handlar om den typen av lekar som är mest typiska för vuxna människor, spel.

Hur skiljer sig spel från andra lekar? Alla spel har inte ens regler (tänk bara på våra sociala spel), men sådana spel som inte innehåller en möjlighet att vinna eller förlora finns inte ens till.

När man är vuxen bygger man luftslott bara när man är förälskad – om ens då.

Max Ryynänen