• Made in Bangladesh
  • Reebok
  • Polo
  • Nike

JP Kaljonen

Made in Bangladesh

Viiskulma 10.3.-28.3.2010

JP Kaljonen (s.1976) on taiteilija, joka on käsitellyt töissään valta- ja vähemmistökulttuurien, sekä eri kulttuuripiirien kohtaamispintoja. Hänen teostensa lähtökohdat ovat käsitteellisiä ja niiden käytännön toteutus tapahtuu yhteistyössä jonkin käsiteltävään aiheeseen liittyvän yhteisön kanssa.

Galleria Huuto Viiskulman näyttely Made in Bangladesh koostuu sarjasta valokuvia ja videoteoksesta.

Kuvissa Bangladeshilaiset vaatetyöläiset poseeraavat päällään länsimaisia merkkivaatteita. Niiden sommitelmat ja kuvakulmat jäjittelevät vaateteollisuuden muotikuvia. Työläiset – enimmäkseen nuoret tytöt – samaistuvat niissä mielikuviinsa vaatemalleista. He itse valmistavat kyseisiä vaatteita työkseen, mutta eivät koskaan pue niitä ylleen. Vaatteet matkaavat heti valmistuttuaan länteen, esimerkiksi Eurooppaan. Siellä eurooppalainen vaatemalli esittelee ne paikallisille kuluttajille vaatteiden myyntiä palvelevissa ympäristöissä. Näin katoaa vaatteen valmistanut ihminen ja kysymykset olosuhteista, joissa se on tehty. Vastakohtana edelliselle on sarjan valokuvat otettu työläisten välittömissä elinpiireissä.

Näyttelyn videoteos seuraa vaatteiden matkaa Bangladeshista suomalaisille muotimarkkinoille. Siinä kuvataan, kuinka vaatteet ankkuroidaan uusiin ympäristöihin ja ihmisiin.Videossa bangladeshilaisten työläisten valmistamat vaatteet pukee ylleen myös Miss Suomena toiminut ammattimalli.

Vaateteollisuus Bangladeshissa on eräänlainen länsimaisten yritysten villi-itä. Mahdollistaakseen nopeasti vaihtuvan muodin, yritykset tuottavat siellä vaatteitaan pienillä kustannuksilla ja verovapaasti. Vastalahjana ne työllistävät paikallisia. Työpäivät ovat pitkiä, palkka huono eikä työntekijöille anneta mahdollisuutta järjestäytymiseen.

Näyttelyn valokuvasarja on toteutettu 2009 Poraparan taidekeskuksessa järjestetyssä Public Art -työpajassa Art can change life, Chittagongissa, Bangladeshissa – yhteistyössä paikallisten vaatetyöläisten kanssa. Videoteos on vuodelta 2010 ja kuvattu eteläisessä Euroopassa.

Kiitos Porapara Space for Artists, Avril Styrman, Satu Tuomisto ja kaikki kuvissa mallina olleet.

Näyttelyä on tukenut Uudenmaan Taidetoimikunta.

Lisätietoja jp(at)kaljonen.com