• Teemu Kangas

Teemu Kangas

Rasa

Uudenmaankatu 14.2.-25.2.2007

Teemu Kangas
Rasa – målningar
Galleria Huuto Nylandsgatan
14.2.–25.2.2007

Rasa är ett uttryck på sanskrit som ungefär innefattar den känsla som ett konstverk väcker hos åskådaren. Rasa är en estetisk teori som skapades i Indien i början av vår tideräkning. Det är en känsloestetik som inte finns hos konstnären eller konstverket utan hos åskådaren.

I min konst har jag försökt kombinera västerländsk abstrakt konst med asiatisk bildkonst, både tekniskt och innehållsmässigt. Jag har ofta låtit bli att ge mina konstverk namn eller gett dem liknande namn, för jag vill att åskådaren skall tolka verken så självständigt som möjligt.

Jag är mera intresserad av en bilds förmåga att påverka åskådaren än t.ex. verkets egenskaper eller dess förhållande till annan konst eller sig självt. Konst flyter alltså tillbaka till livet, om det nu någonsin avlägsnat sig därifrån. Abstraktion är en av bildkonstens framställningsformer och mycket lämplig, enligt min mening, för ett meditativt och livsåskådande bildspråk. För mig är det inget problem om min konst blir väggprydnader eller handelsvaror. Om en tavla på väggen ens för ett ögonblick får åskådaren att stanna upp och t.ex. tänka på denna värld och verklighet har den redan uppfyllt sin funktion. Hur kan man då anse att konst är onödigt?

För mera info kontakta Teemu Kangas, 040-717 5301, förnamn.efternamn(at)tehdary.fi