• Konsta Huusko: Liikkeen palanen
  • Konsta Huusko: Liikkeen palanen
  • Konsta Huusko: Liikkeen palanen
  • Konsta Huusko: Liikkeen palanen

Konsta Huusko

SKÄRVOR AV RÖRELSE

Jätkä 1 22.10.-6.11.2016

Konsta Huusko
SKÄRVOR AV RÖRELSE
22.10–6.11.2016
Galleria Huuto Busholmen, Busen 1

Mina målningar är abstrakta rumsliga tablåer som sträcker sig ut mot de tredimensionella föremålens värld och söker sig bort från den traditionella målarduken och dess former. Det slumpmässiga, avlagringar, veckningar och förvrängda perspektiv är olika medel med vilka jag beskriver erfarenheten av att befinna mig på resa. I den visuella framställningen ingår ofta en optisk knutpunkt som placerar den i ett mellanrum, i rörelse. Konstverken är alltså rörelse som stannat i vila, lämningar. Av resor vi upplevt återstår minnesfragment, skärvor som jag återger i konkret form genom mina reseminnen.

Jag rör mig ofta med cykel, vilket för mig också hänger samman med visuella observationer och reflektioner. Den upptäcktsresande cyklistens hem finns i känslan av att ta sig framåt, att avancera, att röra sig bort från det bekanta och trygga. Provisoriska inkvarteringar längs med vägen, händelser som resan för med sig och den egna kroppens begränsningar, ständigt närvarande, blir en normal del av livet.

I maj 2016 gjorde jag en cykeltur till min forna hemby Pelso. Resan höll på att avbrytas på grund av inflammerade akillessenor men jag mötte hjälpsamma människor på vägen och tack vare värkmediciner kunde jag ta mig till mitt mål. Då jag väl kom fram gick jag och tittade på mitt gamla hem på fängelseområdet. Av huset återstod bara en hög stenar. Också grannhusen hade gått samma öde till mötes. Idrottsföreningens hus där vi ungdomar tillbringade tiden väntar på att rivas. Jag besökte också den korta järnvägen som går tvärs över ett torrlagt kärr, platsen har svävat i mitt minne i tjugo års tid.

Konsta Huusko (f. 1982 i Sotkamo) är konstmagister från Konstindustriella högskolan vid Aalto-universitetet. Han utexaminerades år 2010 och är bosatt och verksam i Rovaniemi. ”Skärvor av rörelse” är Huuskos första separatutställning.

Utställningen har vänligen understötts av Centret för konstfrämjande och Lapplands konstkommission.

Närmare information och pressbilder:
Konsta Huusko 045-1217712
konsta.huusko(a)gmail.com