• Kaisa Jussila
  • Kaisa Jussila
  • Kaisa Jussila
  • Kaisa Jussila

Kaisa Jussila

SUKUPUU – SLÄKTTRÄD

Viiskulma 25.6.-6.7.2008

De gömda

Kaisa Jussila låter handen föra och drar bort slöjan framför det dolda. Nu är det inte längre tid för ängslighet. Nu börjar de för första gången ta form och få realistiska drag, dessa djur och människoliknande varelser som talar det undermedvetnas och drömmarnas språk, och som brukar dölja sig bakom en slöja. Dessutom börjar de pocka på uppmärksamhet.

I verken spräcks de starka symbolerna som islocket i en brunn: Plötsligt tvingas man möta en levande personlighet, ett privat landskap som har legat gömt därunder.

I Frostdag (Pakkaspäivä) manifesterar sig frigörelsen i en tjock fläta som tränger ut ur en kåpa färdig att lösa upp sig. De röda kinderna och de mönstrade vantarna för kvinnofiguren i verket inom räckhåll för åskådaren – kylan väcker känselsinnet, och det sinnliga slutar inte där. I Diamantjägarna (Timanttien metsästäjät) sträcker sig människohänder efter stjärnor, diamanter och känslor som redan hotats av att försvinna – så nära att de händerna nuddar vid dem.

I Jussilas nya grafik blir drömmar och myter verklighet: Varelserna i det undermedvetna blir till en enda, som stiger till ytan efter luft – för att öppna sina lungor och sina ögon för världen.

Författare Essi Henriksson

Tack till Oskar Öflunds stiftelse som stöder utställningen.

Mer information: Kaisa Jussila
tfn +358407710729
kaisa(at)kaisajussila.com