• Anni Arffman & Elina Strandberg: Kuvittele elämä
 • Anni Arffman: Hetki, jolloin tuttu asia näyttää vieraalta
 • Anni Arffman: Kaktus kasvoi väliin
 • Anni Arffman: Lapsuudenystävät
 • Anni Arffman: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Anni Arffman: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Anni Arffman: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Anni Arffman: Sotilas
 • Elina Strandberg: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Elina Strandberg: Sarjasta Oletko hengissä?
 • Elina Strandberg: Pelihahmot
 • Elina Strandberg: Catwalk
 • Elina Strandberg: Catwalk

Anni Arffman, Elina Strandberg

TÄNK DIG LIVET

Jätkä 2 22.8.-7.9.2014

Anni Arffman och Elina Strandberg
TÄNK DIG LIVET
Galleria Huuto / Busholmen 2
22.8.–7.9.2014

Vernissage på Konstens natt, torsdagen 21.8. kl. 18 –. Välkommen!

Vad om du skulle börja studera eller söka jobb vid den gudomliga institutionen?
Inträdesprov: Skapa en värld. Utförande fritt. Valfria redskap.

Utställningens konstnärer, Anni Arffman från Uleåborg och Elina Strandberg från Helsingfors, förde en dialog per e-post våren 2014 där de lekte med stora ämnen och där de använde den gemensamma utställningen som laboratorium för upploppande idéer som de processade.

Namnet Tänk dig livet får mig att tänka på det bevingade ordspråket ”memento mori – Kom ihåg att du är dödlig”. Jag gillar namnet. Det är slående och innehåller tanken om att tänka och föreställa sig en ny livsform där konstnärens och människans roll är att förbli den som tänker och fantiserar om livet (istället för att leva det). Skapa världen – Tänk dig livet – Kom ihåg döden. “

”Och här är målningen som jag börjat på. Som modell har jag använt växter i islamsk konst från medeltiden och gjort en del efter eget huvud. Alltså, på riktigt vore det kul om jag har ett historiskt grepp och du ett mera futuristiskt! Den där målningens idé är att paradisets och helvetets trädgård ligger i skikt och eftersom den ena är röd och den andra grön – blir intrycket grått. Eller tanken i princip är att jag inte tror på någondera. Men det kan hända att strävan efter grått blir en omöjlighet. Dina blommor av taggiga bollar är lite scifi-motsvarigheter till mina konstiga träd. Mina växter, liksom dina, har lite obscena element.”

“Det föds mera spelfigurer. Är det så att liv föder liv?”

”När jag fantiserar om döden, föreställer jag mig ohjälpligen livet, för jag kan inte föreställa mig döden. Jag har hittat på och utvecklat många storyn, som har lett till döden, några olyckshändelser och lite annat hemskt. I spökhistoriernas anda alltså. Det är sådant som man lätt kommer att tänka på i ett öde hus.

”Men talar vi nu mera om döden än om livet? Å andra sidan sade en gång en fysiker, som fått Nobelpriset, att döden endast är en av livets möjligheter. På många sätt är döden som happening intressant, och kan man säga – ett äventyr det med.”

”Jag har målat några akvarellkrokier där jag leker med tanken hurudana spår en flyende ande efterlämnar på papperet. Din sköra mask vore en god samtalspartner för mina andeväsen.”

”Jag intresserar mig för de motsägelsefulla elementen i konsten. Stötte på ett fint stycke som berör ämnet i Hermann Hesses roman Narziss och Goldmund:

”… och hennes hemlighet består inte av den ena eller andra detaljen … utan den består däri att de största motsatser i världen som annars är oförenliga har slutit fred i denna gestalt och bor tillsammans: födelse och död, godhet och grymhet, liv och förintelse.”

Anni Arffman är en bildkonstnär från Uleåborg, som ofta genom sina idéer drivs till att prova nya tekniker. I flera år har hon utvecklat skiktmålningar där de olika skikten i målningen förenar olika människor och stämningar. I Anni Arfmanns senaste verk kombinerar hon fotografier, som räddats från ett fallfärdigt öde hus, med vektorgrafik tryckta på plexiglas. Konstnären har hittat på nya berättelser, betydelser och öden för de glömda personerna och landskapen som finns på fotografierna.

Elina Strandberg från Helsingfors är en skulptör och bildkonstnär som gärna arbetar med ljus och färger. I sina skulpturer använder hon bland annat papper, tyg och plast och målar med akryl och tempera. I den här utställningen har hon kombinerat målningar och skulpturer.

Ytterligare information:

Anni Arffman
arffman.anni(at)gmail.com
www.anniarffman.com

Elina Strandberg
elinastran(at)gmail.com
www.elinastrandberg.com

Utställningen har fått understöd av: Oulun Saskiat ry