• Tapio Tuominen
  • Tapio Tuominen
  • Tapio Tuominen
  • Tapio Tuominen

Tapio Tuominen

Tapio Tuominen

Uudenmaankatu 6.8.-17.8.2008

Tapio Tuominen
Perversioita ja nihilismin paloa
6.8. – 17.8.2008
Galleria Huuto Nylandsgatan

De som har makten i dagens samhälle är mycket känsliga personer som blir sårade av minsta lilla kritik som riktas mot dem. Däremot utsträcker sig denna känslighet inte till någon förståelse av andra människors känslor, eller ens andra människors nöd. Tvärtom ser makthavarna andra människor enbart som objekt, som de själva har rätt att behandla hur de vill. De som har makten tar aldrig ansvar för sina handlingar, eftersom de upplever att de andra människorna, objekten, är de skyldiga.

I och med att makten har övertagits av dessa narcissister som vi tycks mötas av i alla sammanhang, förskjuts vanliga människor till marginalen i samhället. Detta förvränger hela det västerländska samhället till ett absurdum, där en personlighetsstörd minoritet styr över en friskare majoritet. Kan man längre ha respekt för ett sådant samhälle? Har den vanliga människan längre något annat alternativ än fullständig nihilism utan respekt för något alls – ett förhållningssätt som den makthavande eliten redan länge har använt sig av?

I mina målningar strävar jag efter att avbilda detta i mitt tycke naturfientliga, det vill säga perversa, tillstånd. I mina figurativa verk tar jag fasta på element som liknar tecknade serier och placerar dem i den organiska mångfalden i en barockmålning. Min avsikt är att med hjälp av surrealismens medel lyfta fram de absurda i dagens över- och underordning och överutbudet på meningslöshet.

Tapio Tuominen
+358 50 3052816
tapiotuominen(at)elisanet.fi