• Textkonst

Anna Hallberg (SE), CIA RINNE, JÖRGEN GASSILEWSKI (SE)

TEKSTKONST 1

Viiskulma 23.11.-4.12.2005

Anna Hallberg & Jörgen Gassilewski
makt status pengar kunskap

Makt status pengar kunskap [valta status raha tieto] on ruotsalaisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden Jörgen Gassilewskin ja Anna Hallbergin näyttely. Versio, joka esitellään galleria Huudossa Helsingissä, on jatkokehittely samannimisestä installaatiosta, jonka Gassilewski ja Hallberg toteuttivat Galleri Enkehusetissa Tukholmassa joulukuussa 2004.
Miten ymmärtää teksti sellaisena kun se on tällaisessa muodossa? Onko se kirjallisuutta? Vai taidetta? Tai jotain muuta? Kun kategorioiden rajat haalistetaan, jopa yksinkertaisemmatkin sanat ja sanontatavat alkavat hämärtyä. Mikä ohjailee lukemistamme?

anna hallberg & jörgen gassilewski grusåsgränd 7 s-12130 enskededalen
p +46(0)8 6495437 annatext@hotmail.com gassilewski@yahoo.se

Cia Rinne
Indices

Indices [Indisiot] -installaatio koostuu sadastaviidestä läpinäkyvästä muovipussista, jotka sisältävät ”zaroum” –kappaleita, objekteja ja tekstejä, yhdistettyinä tai erikseen. Tekstit on kirjoitettu englanniksi, ranskaksi, ruotsiksi ja saksaksi.
Näyttelyssä osa teksteistä yhdistyy löytötavaroihin. Ruosteiset esineet saavat minut ajatteleman historiaa, aikaa ja katoavaisuutta. Löytynyt objekti on hyödytön, ja se on sympaattisella tavalla menettänyt alkuperäisen tehtävänsä. Sellaisena se on vapautunut velvollisuudestaan toimia tiettyyn tarkoitukseen ja on avoin tulla tulkituksi uudella tavalla.
Matkoillani Romaniassa tutustuin romaneihin, jotka kertoivat karkoituksestaan Transnistriaan vuosina 1942-44. Monet näytetyistä kappaleista on tehty pitämällä mielessä romanien joukkomurhaa [Samudaripen], mutta myös muita tuhon kohteeksi joutuneita sekä uuden rasismin uhreja. Joidenkin kappaleiden tekstit (schwarze milch/ musta maito, dein aschenens haar/ tuhkaiset hiuksesi, der spielt mit den schlangen/ leikkii käärmeiden kanssa, spielt süsser den tod/ soittakaa suloisemmin kuolemaa) ovat otteita Paul Celanin runosta “Todesfuge” (Kuolemanfuuga).
Mukana näyttelyssä on myös yhdeksän sulanutta ja deformoitunutta vinyylilevyä. Niiden nimet on otettu levyjen yhä luettavissa olevista otsikoista [L. Pigarelli, ”Era una notte che pioveva” (Oli yö jolloin satoi) tai Bach, ”Zwiegespräch” (Kahdenkeskeinen keskustelu)].

cia rinne karlbergintie 9 fin-02400 kirkkonummi p/f +358-9-2216330 k +358 442871029 siah@nomade.fr

Kiitokset: FRAME