• Duncan Butt Juvonen
  • That's All Folks
  • Grim
  • Grave
  • Sorry
  • Lamps

Duncan Butt Juvonen

That’s All Folks

Viiskulma 30.5.-17.6.2012

”That’s All Folks” –näyttely keskittyy menetykseen – oli sitten kyse ihmisistä, esineistä, fokuksesta tai muistista. Toisaalta se myös juhlistaa kaikkea sitä, mitä voidaan vielä löytää, jäämiä tai jälkiä. Katsojaa ovat vastassa maalaukset, heijastuskuvat ja lampunvarjostimet, joissa sairas kiinnostus kuolemaa kohtaan yhdistyy terävään huumoriin. Näyttely muuntelee totuutta yhdistäen faktan ja fiktion.

Vuonna 1928 eräältä taiteilijalta tilattiin kaksi muistomaalausta Santahaminan kasarmista. Tämä näyttely esittelee nuo maalaukset, jotka löytyivät kyseisen kasarmin harvoin käytetystä lisärakennuksesta. Valitettavasti näyttää vain siltä, että taiteilija ei koskaan saanut maalauksia valmiiksi ennen kuolemaansa, mutta näissä alustavissa luonnoksissa on harvinaista eleganssia ja tunnelmaa.

Taiteilija oli kaukana Helsingistä, mutta kekseliäänä hän ammensi inspiraationsa opiston esitteestä. Ensimmäinen maalaus esittää kasarmirakennuksen arvokasta, urheaa julkisivua kauniina syksyisenä iltapäivänä. Toisessa maalauksessa siisti keskuskäytävä kylpee aamuauringon upeudessa. Rauhoittavan kuvan vieressä on mielenkiintoinen röntgenkuva alkuperäisestä teoksesta, joka paljastaa alusmaalauksesta yksityiskohtia, joita ei paljaalla silmällä näe.

Sotilaiden vaimot eivät istuskelleet toimettomina epätoivon partaalla sillä aikaa, kun heidän miehensä olivat rankassa koulutuksessa. Maalausten rinnalla on esillä joitakin näiden naisten käsitöistä. Heidän näppärät teränsä leikkasivat kiehtovia sapluunoita, joiden avulla he tekivät monimutkaisia kuvioita. Niillä he koristelivat lampunvarjostimet, jotka valaisivat heidän kotinsa hienoilla silhueteilla. Joitakin näistä lampunvarjostimista on ystävällisesti lainattu meille tätä näyttelyä varten.

Duncan Butt Juvonen (s. 1972) on brittitaiteilija, joka on asunut Suomessa viimeisen seitsemän vuoden ajan. Hän valmistui Kuvataideakatemian maisteriohjelmasta vuonna 2009. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä kahdessa suomalaisessa taidemuseossa sekä Suomen Tukholman instituutissa. Hänen töitään on ollut näytteillä yhdeksässä maassa, ja niitä on hankittu kahteen suomalaiseen taidemuseoon sekä valtion taideteostoimikuntaan.