• Johan F. Karlsson: The Great Wall

Johan F. Karlsson

The Great Wall

Pikkujätkä 18.2.-5.3.2017

Johan F. Karlsson
The Great Wall
18.2. – 5.3.2017
Galleria Huuto Busholmen – Lillbusen

Utställningen The Great Wall syftar till att känna igen vårt deltagande i dagens bildkultur och dess inflytande på en plats. I Google maps är den kinesiska muren formad av turisternas fotografiska geotaggar. Tillsammans skapar dom ett mönster av prickar genom de tillgängliga delarna av muren. Från detta fågelperspektiv representerar varje punkt i konstverket platsen som varje individ har varit på. The Great Wall föreslår en bild av vår kollektiva användning av fotografi och visar samtidigt ett resultat av massturism.

Då individerna i upprepade gånger lämnar spår av sina resor, utvecklas en detaljerad historik över deras närvaro i en kontinuerlig ström av bilder. Detta är ett exempel av en sammansättning av digitala fotspår och abstrakt form av kart tjänst. Med våran gemensamma tillgång av detta navigerings system kan vi identifiera oss själva efter dom olika mönster vi lämnar ifrån oss under vår livstid. Dessa bilder har förmågan att ge uttryck och dela våra upplevelser offentligt, där terrängen och identiteten av historiska platsen konsumeras både fysiskt och på distans.

I konstverket har dessa geotaggar återskapats i form av stjärnbilder i referens till traditionella medel för orientering. Förr i tiden observerade vi stjärnorna och solens position som huvudkälla för att förstå tid, likaså vår position i världen. Detta verk erbjuder ett perspektiv att kunna se ner på oss som dom outtröttliga deltagarna av det fotografiska mediet.

Mera information:
johanf.karl(a)gmail.com