• Viivi Nieminen: 24/25
  • Viivi Nieminen: Meri
  • Viivi Nieminen: Rantalöydös 1
  • Viivi Nieminen: Rantalöydös 2
  • Viivi Nieminen: Rantamaisema 1
  • Viivi Nieminen: Uimaranta

Viivi Nieminen

24/25

Uusi Jätkä 7.4.-29.4.2018

Viivi Nieminen
24/25
Galleria Huuto Jätkäsaari – Uusi Jätkä
7. – 29.4.2018

Aikaa tuhlataan tai säästetään. Aika on rahaa tai kortilla. Aika matelee tai lentää. Aika on kypsä tai varas, jota ei rangaista. Ilman kokijaa ei ole aikaa. Ilman aikaa ei ole kiirettä.

Maa pyörähtää akselinsa ympäri 24 tunnissa. Päivä ja yö rytmittävät arkea, joka on aikataulujen ja aukioloaikojen määrittelemää. ”Näin saat lisää tunteja vuorokauteen”, mainostaa naistenlehti, jonka vinkkejä noudattamalla luvataan tehokkaampi arki ja enemmän vapaa-aikaa.

Keväällä 2016 suoritin aikakokeen, jossa muutin vuorokauden 25-tuntiseksi siirtämällä kelloa joka päivä tunnin taaksepäin. Kellon siirtämisestä huolimatta noudatin päiväjärjestystä, jossa niin arkiaskareet kuin itselleni määrittelemät tehtävät toistuivat samaan aikaan heräämisajankohdasta laskettuna. Koin rutiinit ja ympäristöni joka päivä uudesta aikaperspektiivistä.

Halusin tarkastella, miten kellon siirtämisestä johtuva vuorokauden venyminen, pimeään aikaan työskentely ja tavanomaisten aikataulujen ulkopuolella eläminen vaikuttavat havainnointiherkkyyteen ja mielialaan sekä millä tavoin ne heijastuvat toistamissani tehtävissä. Tehtäviini kuului muun muassa makuuhuoneen ikkunan takana avautuvan maiseman valokuvaaminen, rannalta reiällisen kiven etsiminen, meren videoiminen ja edellisenä päivänä tehdyn piirustuksen kopioiminen. Näyttelyn teokset on koottu tästä materiaalista.

Aikakokeeni kesti 24 koevuorokautta, eli toisin laskettuna 25 kalenterivuorokautta. Sen päättyessä olin jälleen samassa kellonajassa ympäristöni kanssa, mutta menettänyt yhden kalenterivuorokauden.

Viivi Nieminen on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka on kiinnostunut muun muassa muistin muokkautuvaisuudesta ja todellisuuskokemuksen subjektiivisuudesta.

Näyttelyn tekoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden ja Künstlerhaus Lukas.

Listätietoja:
Viivi Nieminen
050 3211 663
viivi.nieminen(at)gmail.com