• Vilma Pimenoff: Eyes
  • Vilma Pimenoff: Picture of Doris Gray

Vilma Pimenoff

WHAT IS LOVE?
(BABY DON’T HURT ME)

Uudenmaankatu 4.10.-22.10.2017

Vilma Pimenoff
WHAT IS LOVE?(BABY DON’T HURT ME)
Galleria Huuto Uudenmaankatu
04.10. – 22.10.

Med utställningen What is love? som citerar 90-talets eurodancestjärna Haddaway ställer sig Vilma Pimenoff frågan ’vad är kärlek?’. Utställningen ställer inte den romantiska kärleken i fokus utan grubblar kring hur bilder, berättelser och modeller om kärleken påverkar vårt beteende, hur vi behandlar och bemöter varandra, och vad vi uppfattar som rätt och fel.

Av konstverken framgår det att människan är förmögen att begå både goda och onda gärningar. Det intressanta är att vår kulturella bildvärld med sina änglar och djävular i regel presenterar det goda och det onda som klart åtskilda och det finns egentligen inte plats för något annat där emellan.

Utställningen som består av fotografier och installationer använder sig av vardagens bilder och symboler som hör samman med kärlek, oskuldsfullhet, och ondska. Genom att framställa det välbekanta på ett annorlunda sätt ifrågasätter konstnären de rådande myterna om den kärlek som vår bildkultur skapar och förstärker.

”So what is right and what is wrong? Gimme a sign”, sjunger Haddaway… I sina arbeten behandlar Pimenoff kulturella betydelser och hur mening och innebörd uppstår, med andra ord tecknens semantik. Pimenoff utgår i sitt arbete ofta från ett objekt eller en bild.

Och hur var det med Haddaway? Eftersom det också är karakteristiskt för kärleken att den är svårdefinierbar plockar vi alla betydelser där vi råkar finna dem. Ibland kan det glättigt underhållande också visa sig vara seriöst och betydelsebärande, och det seriösa kan å andra sidan också vara lättsamt.

Vilma Pimenoffs fotografier har visats på utställningar i The Photographers’ Gallery i London, fotokonstfestivalen Circulation(s) i Centre CentQuatressa i Paris, samt som jättelika förstoringar i metron i Paris, i Moscow Multimedia Art Museum i Ryssland, samt i konstgallerier i Sverige, Italien, Frankrike och i Storbritannien. Pimenoff belönades i våras med Edit-priset för sina bilder i tidskriften Image och hon prisbelönades också vid tävlingen Celeste Prize i Florens i Italien.

Vilma Pimenoff har utexaminerats som magister i fotokonst (LCC, University of Arts London) och hon är numera bosatt och verksam i Helsingfors.

vilmapimenoff(at)gmail.com
www.vilmapimenoff.com
tel: 0509118999