• OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Iidu Tikkanen: Supervillainess
  • Iidu Tikkanen: Techno Dance
  • Iidu Tikkanen: Hangover
  • Iidu Tikkanen: Level Up
  • Iidu Tikkanen: Valonnopeus

Iidu Tikkanen

Where do you get your inspiration?

Jätkä 1 11.7.-26.7.2015

Iidu Tikkanen
WHERE DO YOU GET YOUR INSPIRATION?
Galleria Huuto – Busen 1
11.7. – 26.7.2015

”Kriterier för en konstnär borde vara, utöver att kunna försörja sig och skapa angenäma känslor, också bygga upp åskådarens egen innovativitet. Sådan konst klarar sig i dag, inte några självklarheter och att dela med sig av sin tungsinthet.” (http://keskustelu.suomi24.fi/t/10942992)

”Jag lär mig att se. Jag vet inte vad det beror på, men allt går djupare in i mig och stannar inte där det tidigare alltid stannat. Jag har ett inre som jag inte visste om. Nu tar sig allt dit in. Jag vet inte vad som sker där…Har jag redan sagt detta? Jag lär mig att se. Ja, jag har börjat. Det går ännu så länge dåligt. Men jag tänker ta vara på min tid.”
(Rainer Maria Rilke i översättning av Erik Ågren)

”Do or do not. There is no try.”
(Yoda) 

Inspiration till Iidu Tikkanens målningar har varit bland annat takkronor och målartejp. Tikkanen har målat takkronor även tidigare, men i sina senaste verk leker hon fritt med bildmotivet. I målarkonstens historia stöter man ofta på takkronor men nästan alltid i statistroller. Tikkanen lyfter fram takkronorna i sina målningar.

I sina nya verk förenar Tikkanen grafiska spår av tejp genom att slumpartat låta färgen rinna och stänka. Resultatet är något mellan abstrakt och förställande konst med flyktiga bilder i olika skikt. Som utgångspunkt för arbetena på utställningen har Tikkanen framförallt lånat från sin barndom och ungdom på 90-talet. I synnerhet är verkens färgvärld bunden till 80- och 90-talets visuella kultur.

Iidu Tikkanen (f. 1983) är en konstnär från Helsingfors och utexaminerad från Bildkonstakademin år 2014. Tikkanen har haft utställningar på bland annat Tm-galleriet och på Galleri Jangva i Helsingfors, deltagit i De ungas utställning år 2013 och i grupputställningar i Berlin och New York. Hennes verk finns bland annat i Statens konstsamling och i Kuntsis stiftelses konstsamling.

iidu.tikkanen at gmail.com, +358405892021, iidutikkanen.blogspot.com