• Anne Siirtola: Elämänpuu, kuva Riikka Hurri
  • Anne Siirtola: Kaikkien murheellisten ilo
  • Anne Siirtola: Ajatusten vartijat
  • Anne Siirtola: Koivun pyhä
  • Anne Siirtola: Pyhittäjä

Anne Siirtola
Björkens helgon och alla bedrövades tröst, del 2
23.5.-16.6.2024

Min utställning handlar om resandet, sökandet, växandet och saknaden som pågår hela livet. I mina verk gestaltar jag gränsen mellan den synliga och osynliga världen, och försöker ge form åt det våra sinnen inte kan uppfatta. I verken finns referenser till olika tidsperioders, kulturers och religioners upplevelser och bilder av det heliga, till exempel gamla offerlundar, arkaiska skulpturer och ikoner. Verket Alla bedrövades tröst är gjort på en gammal näsduk. Dess utgångspunkt är en älskad ikon av Guds Moder som gett många tröst.

Många av mina verk hänger ihop med minnen av hur jag som barn kände att jag smälte samman med naturen då jag försjönk i miniatyrvärlden av mosstuvor och ormbunkar som fanns i den närliggande skogen. Där fanns också en värld som inte kunde uppfattas med sinnena. Miniatyrlandskapen jag gjort, till exempel La trompette de la mort / Dödens trumpet och Blåbärslivsträdet är allegorier om resandet, vilket också innefattar resan tillbaka till barndomen samt till upplevelser och närvaro som överskrider sinnenas gränser.

I mina verk förenar jag textiler, garn, broderi, naturmaterial och hittade föremål. Jag använder återvunna material, till exempel kläder och textiler varav en del är förknippade med min personhistoria. Verket Anteckningar/Radband fick sin början från min framlidna biologiska mors trasiga och stoppade sockor. Jag ville fortsätta på den stickning som min mor börjat och uppleva att jag var en del i raden av anmödrar. ”Pärlorna” i verket är dagboksliknande anteckningar som bland annat återger årscykeln. Utställningsbesökaren kan också ta ”pärlan” i handen och lämna spår i den av beröringen.

I material som slängts bort eller hittats i skogen syns spår av sönderfall och förändring som kommit med tiden – samma processer som sker i människosinnet, kroppen, materia och naturen. Att använda återanvänt material är viktigt för mig också av ekologiska orsaker. Funderingar om människonaturen och hur den kommer till uttryck i världen är viktiga i mina verk: människans ansvar för sina handlingar i relation till andra människor, andra organismer och hela skapelsen.

Anne Siirtola (f. 1967) avlade bildkonstmagisterexamen vid Bildkonstakademin 2004. Hennes verk har visats på talrika utställningar i Finland och utomlands. Siirtolas verk finns bland annat i Museet för nutidskonst Kiasmas, Helsingfors konstmuseum HAM:s, Statens konstverkskommissions och Kajana konstmuseums samlingar.

Kontaktuppgifter
annesiirtola(a)gmail.com
www.annesiirtola.net
https://www.instagram.com/annekaarina_siirtola/