• heidikilpelainenfed_upbody15
  • heidikilpelainenfed_upsatumaa15
  • Satumaa / Land of Dreams
  • Satumaa / Land of Dreams
  • Satumaa / Land of Dreams
  • malfunction
  • Pahoinvointidisko / Sick disco
  • Pahoinvointidisko / Sick disco
  • Lauluvastaanotto / Tango therapy

Heidi Kilpeläinen

fed / up

Jätkä 2 21.8.-6.9.2015

Heidi Kilpeläinen
fed / up
Galleria Huuto – Busen 2
21.8. – 6.9.2015

Vernissage på Konstens natt 20.8. från kl. 18, välkomna!
Program: sångmottagning kl. 18.30 – 19, performance kl. 19.30,
illamåendedisko kl. 20.30 – 21

Evenemang under utställningen:
Illamåendedisko på fredagarna kl. 16 – 17
Sångmottagande på tisdagarna kl. 16.15 – 17

Heidi Kilpeläinens utställning fed / up på galleri Huuto kommenterar mångsidigt vår tids sociala illamående och ojämlikhet. Kilpeläinen vill med sin konst lyfta fram olika samhälleliga frågor allt från marknadsekonomisk och nyliberal samhällspolitik till den nuvarande konsumtionskulturen. Samtidigt försvarar hon häftigt individens yttrandefrihet och rätt att fatta beslut och rätt till privatliv. Hennes verk reagerar mot nyhetsrubrikerna i de konventionella medierna och hon använder material från bland annat diskussioner som förts i sociala medier.


Olika lokala smärtpunkter i samhället och globala problemhärdar möts i Kilpeläinens konst som fungerar som ställningstagande och väckarklocka för åskådaren; ångesten som är orsakad av den ekonomiska situationen, den islamistiska terrorismen som skakar Europa, det kyligare förhållandena mellan stormakterna, den genmanipulerade maten som de multinationella bolagen sprider ut, allt detta är ämnen som en besökare på utställningen kan stöta på. Konstnärens avsikt är dock inte enbart att peka finger och hytta med näven utan hon vill också erbjuda en möjlighet att bryta olusten och på så sätt skapa en mer positiv sinnesstämning.

Kilpeläinens utställning är uppbyggd runt den pinfärska videoinstallationen fed/up (2015). Verket är en skildring av ett mentalt illamående, orsakad av frustration, som på videon får en fysisk form och fortsätter – kanske oändligt – i en rytmisk kör av kräkningar. I den svartvita videon förökar sig konstnärens illamående karaktär om och om igen som en smal – och blek- vertikalbild och som till sist förvandlas till en slags streckkod. De olika takterna och rytmerna i videobilderna skapar en komposition. – som en ångestfylld ljudmatta – där också mottagaren får en nästan fysiskt upplevelse av illamående. Hur installationen kom till har påverkats av frustration över globaliseringen av matproduktionen och olika problem med matens ursprung och produktionsvillkor. Kilpeläinens bakgrund som musiker och sångare förmedlas genom installationens ljudvärld på ett förträffligt sätt.

Multiprofessionella mångbegåvningen Kilpeläinen arbetar med video, performance, installationer, skulptur, collage och tryckbilder – och förstås med sin egen röst – genom sin egen musik och olika live-uppträdanden. Kilpeläinen är känd för att kombinera olika element och olika medier i sina installationer och visar också på Galleri Huuto ett brett spektrum av sin mångsidiga produktion. Videokollektionen på utställningen visar hur Kilpeläinen arbetade under sin vistelse vid konstnärsresidenset Beaconsfield Contemporary Art i London under februari-mars 2015. Videorna är dokument över förverkligade performancer under residensvistelsen, interaktiva möten med publiken och konstnärens arbete i en öppen studio för fram på ett utomordentligt sätt det teatraliska och processuella, som är kännetecknande för Kilpeläinens konst, konstnären visar olika skeden i sitt arbete och otaliga versioner av skisser som kommit till under arbetets gång.

Samverkan med publiken utgör också en central del av Kilpeläinens konst. På utställningen bjuder Kilpeläinen in publiken att delta i olika interaktiva installationer, som Illamåendedisko, där Kilpeläinen dansar – ensam eller tillsammans med publiken – en timme varje fredag innan utställningen stänger. En ruta på 2 x 2 meter på golvet på utställningen tjänstgör som dansgolv när konstnären fördriver illamående och genom rörelser frambesvärjar en bra känsla. På Sångmottagningen möter Kilpeläinen personligen en gäst åt gången på utställningen och sitter på en stol mittemot den som besöker utställningen och sjunger antingen en traditionell finsk tango eller hittar på nya ord till en känd sång.

Heidi Kilpeläinen, bor i London och är utexaminerad konstmagister från Central Saint Martins College of Art and Design år 2004. Vid sidan av sin karriär som bildkonstnär har Kilpeläinen också designat kläder för sitt eget klädmärke HK119 Imaginature Collection samt aktivt gjort musik under HK119 under de senaste tio åren, gett ut bland annat tre album genom skivbolaget One Little Indian Records i London. Kilpeläinen har haft separatutställningar bland annat i galleriet Percy Miller i London (2005) och galleriet Fortescue Avenue/Jonathan Viner i London (2006) samt en serie performancer under residenstiden i London vid Beaconsfield Contemporary Art(2015).

I Finland har Kilpeläinens verk tidigare visats bland annat på festivalen Aave (2012), Finlands Bildkonstorganisationers Förbund rf:s årsutställning på Kouvolas konstmuseum (2009), MUU galleri (2008), festivalen URB (2006) samt Museet för nutidskonst Kiasma (First We Take Museums, 2005). Galleri Huutos utställning är Kilpeläinens första separatutställning i Finland.

Kati Kivinen, kurator och konsthistoriker (FD)

Utställningen har fått understöd av AVEK (Centralen för audiovisuell kultur) och Centret för konstfrämjande.

Kontakt: hk(at)hk119.co.uk

Ytterligare information:

http://heidikilpelainen.com/
http://hk119.co.uk/
https://www.facebook.com/hk119imaginaturecollection
http://www.indian.co.uk/site/artists/hk119
https://www.facebook.com/hk119
https://twitter.com/HKilpelainen119
instagram: heidi_kilpelainen119
https://www.pinterest.com/hk119