• Miisa Mäkelainen: Silmäpari, 2024, 36x33cm, akryyli kankaalle

Miisa Mäkeläinen

15.8.-8.9.2024

Miisa Mäkeläinen
Itken punaista, näen kyyneleitä
15.8.-8.9.2024

Olen mietiskellyt silmiä. Sitä miten päässäni olevat silmät ovat ne samat silmät, jotka olen avannut syntyessäni ja suljen kuollessani. Siinä välissä räpyttelen niitä vähän enemmän, kuin ihmiset keskimäärin silmiänsä räpyttelevät. Näen yhteyksiä silmien toiminnan ja erilaisten säätilojen välillä. Sadetta, sumua ja auringonlaskun punaiseksi värjäämä taivaanranta.

Joidenkin katseeseen meinaa hukkua. Sellaisia tekee mieli kutsua erilaisilla hellittelynimillä; on sukellettava rakkauden kielikylpyyn. Olet mun kotikissa, tähtisilmä, apple of my eye. Outolintu, söpöliini ja pehmeä kohta lihassani. Olet sohvaperuna, jänishousu ja sikaniska. Mätäpää ja keltanokka.

On ihan mahdollista nähdä jotain, mitä ei oikeasti ole olemassa. On mahdollista nähdä varoitusmerkkejä. Äkillisiä tunteenpurkauksia, suihkuavia kehon nesteitä ja periytyneitä persoonallisuuden piirteitä. Tutustumisleikkejä ja katoamistemppuja. Hattaraa ja hautakimppuja. Olen nähnyt sinisen tiikerin tanssilattialla.

Olen laittanut ihmisestä irtoavat eritteet tärkeysjärjestykseen. Olen laittanut ne värijärjestykseen. Olen laittanut eritteet järjestykseen miellyttävimmästä epämiellyttävimpään. Mieluiten kylpisin kyyneleissä. Kun silmät avaa, tulee päivä ja kun ne sulkee, laskeutuu yö. En itsekään aina erota, mitkä asiat maalauksissani ovat niitä, joita olen nähnyt silmät suljettuina.

Miisa Mäkeläinen (s. 1992) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2021 ja suorittaa tällä hetkellä kuvataiteen maisteriopintoja Kuvataideakatemiassa maalauksen opetusalueella. Mäkeläisen teoksia on hankittu Suomen Taideyhdistyksen teosarpajaisiin, yksityisiin kokoelmiin sekä Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan. Tunnereaktiot ja niiden herättämät keholliset tapahtumat, ristiriitaisuudet, sanaleikit ja riemukkaan pinnan alla kupliva kauhu kiehtovat Mäkeläistä, ainakin tällä hetkellä.

Kiitos
Taideyliopiston tukisäätiölle näyttelyn tukemisesta

Yhteystiedot
www.miisamakelainen.com