• NiinaSuominen-still2
  • Niina Suominen, Diabolus ex Machina, still
  • Niina Suominen, Diabolus ex Machina, still

Niina Suominen

Diabolus ex Machina

Huuto IV 1.2.-25.2.2024

Niina Suominen
Diabolus ex Machina
1.-25.2.2024

Begreppet ”deus ex machina” härstammar från antikens grekiska teater och syftar på en oväntad och osannolik händelse eller gestalt som påverkar händelseförloppet och löser en besvärlig situation. Gud kommer ut ur maskinen och ställer saker till rätta. Numera litar vi på teknologiska lösningar och digitala system och tror att de ska rädda oss från undergång. Kan djävulen komma ut ur maskinen i stället för gud?

Diabolus ex Machina är en experimentell animation om djävlar som bor i tekniska system. I verket utforskar jag oavsiktliga resultat av den digitala fotografiska processen. Föremålet för mitt intresse har varit den digitala vita rutan. Jag har tagit bildserier av bildskärmar och sedan grävt fram detaljer ur det vita som jag använt i verket. Jag tvingade maskinerna att fotografera varandra, provocerade dem och lurpassade på formförändringar. Jag undersökte bildernas detaljer och sparade dem som nya bildserier. Jag jämför bildserier som fotograferats på fri hand med luftgevärsskytte, där det viktigaste är att ha ett stabilt grepp om kameran och sikta noggrant.

Mina konstnärliga förebilder är avantgarde-animationens pionjärer under 1920–50-talet. De gjorde verk till och med utan kamera eller med kameror som fungerade utan elektricitet. Min infallsvinkel är personlig och har att göra med mitt sätt att arbeta med analoga apparater och de fördomar jag har mot den digitala bilden. Jag känner mig obekväm med våra slösaktiga konsumtionsvanor, de elektroniska apparaternas slit-och-slängkultur och den digitala bildens ändlösa utveckling. Under arbetsprocessens gång har jag utsatt mig för och vant mig vid det digitala. Jag har sett den digitala själens olika sidor: både djävlarna som bor i den digitala bilden och de måleriskt vackra färgerna och mönstren.

Ljudvärlden har skapats av Sara Milazzo som är el- och automationsinstallatör samt kompositör av experimentell elektronisk musik.

Nina Suominen (f. 1973, Masku) har varit fri konstnär sedan 2004 och arbetat med mediakonst och experimentell animation. Hennes verk har visats i många olika sammanhang i Finland och utomlands. Verken distribueras av AV-arkki och Raina Film Festival Distribution Company.

Tack
Verket har producerats med stöd av AVEK. Utställningen har förverkligats med stöd av Rimito Andelsbank.

Kontaktuppgifter
forcemajeurefilms(a)protonmail.com
www.niinasuominen.com
@niina.forcemajeurefilms