• Topi Juntunen, Coiled, 2024
  • Topi Juntunen, Self, 2024

Topi Juntunen

Inside the Emptiness

Huuto III 18.7.-11.8.2024

Topi Juntunen
Inside the Emptiness
18.7.-11.8.2024

På utställningen visar jag en serie målningar i få färgnyanser. Deras motiv har att göra med att röra sig i naturen och hålla sig varm. På utställningen rör sig besökaren mellan olika rum och naturlandskap, via målningar som föreställer tomma rum, öde skogslandskap och vandringsutrustning. Målningarna föreställer i viss mån existerande platser, men element från olika fotografier förenas också i dem.

Målningarna har till största del kommit till under våren 2024. De grundar sig på fotografier med varierande ursprung: jag har bland annat hittat dem på försäljningsplattformar där begagnad vandringsutrustning säljs.

Utställningens namn syftar å ena sidan på upplevelsen av inre tomhet, en brist i den mänskliga förmågan att uppleva, å andra sidan på att leva mitt i denna upplevelse av tomhet. Att vara inuti något, något som ger upplevelsen av att vara på insidan, men som samtidigt inte är något alls. I mina målningar möter gestalterna en nattlig, ogenomtränglig miljö i naturligt tillstånd. Naturen som avbildats på det här sättet representerar i mina målningar den mest betydelsefulla ursprungliga miljön i individens liv. Närvarande är paradoxalt nog också moderlig trygghet samt ångest och rädsla för att bli utelämnad åt naturkrafterna.

Topi Juntunen (f. 1986) är en konstnär som bor och arbetar i Kuopio. Han har studerat i Lahtis konstinstitut och Bildkonstakademin (KuM 2021). Han arbetar huvudsakligen med olika former av måleri. Hans förra separatutställning var i Galerie Pleiku i Berlin.

Kontaktuppgifter
juntunentopi(a)gmail.com
www.topijuntunen.com