• Marko Karo: Untitled (Theatre), 2023, 92 x 120 cm, Pigment ink print mounted on Dilite, framed Ed. 1 / 6 + IIAP
  • Marko Karo: Untitled (Outer Space Mining), diptych, 2023 82,5 x 230 cm Pigment ink print mounted on Dilite, framed
  • Marko Karo: Untitled (Cinema I), 2023 90 x 120 cm Pigment ink print mounted on Dilite, framed
  • Marko Karo: Untitled (Red Planet), diptych, 2023 82,5 x 230 cm Pigment ink print mounted on Dilite, framed

Marko Karo

Desert Notes

Huuto III 23.11.-17.12.2023

Marko Karo
Desert Notes
23.11.-17.12.2023

Desert Notes är en konstellation av fotografier och texter som undersöker öknen som ett arkiv som överskrider mänskliga dimensioner. I utställningen fungerar öknen som en spekulativ men samtidigt påtaglig scen för att utforska den obevekliga oundvikligheten av förändring på vår kämpande planet. Genom att blanda olika genrer (dokumentär / sci-fi) ställer utställningen det förflutna och den nuvarande stunden för reflektion ur ett tänkt framtida perspektiv. Det som spelar en avgörande roll här är tekster, fältrapporter från en obestämd framtid, av en berättäre som funderar över ökens natur genom spår som lämnats av dess extraktivistiska historia.
På denna grund framträder öknen som en visuell aktör, en tyst vittne av något slag: spåren, tecknen och resterna som är inskrivna i öknen berätter framför allt för oss att det inte är en öde plats av tomhet. I motsats till den eurocentriska och kolonialistiska betoningen av öknen som en karg och livlös plats framstår den som en komplex, motståndskraftig och adaptiv domän där olika livsformer, livsmiljöer, platser, tider och kulturer has mötts. Dessutom, genom att visa de krossande effekterna av över ett sekel av gruvdritspraxis av främst västerlädska företag, understryker Desert Notes öknen som en provsten för våra möjliga framtider på en planetarisk skala.
Utställningen Desert Notes fortsätter Marko Karos arbete från de senaste åren, som kännetecknas av att väva samman olika tidsperspektiv. Denna metod, som belyser marginaliserade historier och möjliga framtider, fungerar som ett redskap för att undersöka våldets visuella och tidsmässiga aspekter samt de krafter som påverkar vårt sätt att vara tillsammans. Medan hans senaste utställning i Helsingfors utforskade systemiskt våld mitt bland ruinerna av ett nedsänkt fängelse, ligger fokus nu på gruvstäder som byggts i hjärtat av den torraste öknen. Utställningen Desert Notes är ett slags mellanbokslut av ett bredare projekt om ämnet som resulterar i ett videoverk och en fotobok.

Marko Karo är en Helsingforsbaserad bildkonstnär vars linsbaserade verk engagerar sig med konfliktsplatser av olika slag: historiska berättelser, mänskliga / icke-mänskliga gränser, geopolitiska sammanhang, juridiska apparater. Han har studerat fotograpfi vid Konstindustriella högskolan (nuvarande Högskolan för konst, design och arkitektur, Aalto-univeritetet), juridik vid Åbo universitet ock kritisk teori vid Birkbeck College, University of London. Marko Karos verk har visats på flera utställningar i Finland och utomlands. I Helsingfors visades hans verk senast på Galleri Hippolyte i separatutställningen Sea Change 2021. Karos verk med samma namn vann förstapriset vid Blue Sea Short Film Festival (Rauma, Finland) 2022. För närvarande undersöker han platser och verksamhet av systemiskt våld med hjälp av ett treårigt anslag från Centret för konstfrämjande.

Tack
Centret för konstfrämjande
Konestiftelsen
Högskolan för konst, design och arkitektur, Aalto-univeritetet
Ennisofia Salmela Flores
Suomen suurlähetystö, Santiago de Chile

Kontakt
marko.karo(a)aalto.fi
+358 50 547 1836