• Marko Karo: Untitled (Theatre), 2023, 92 x 120 cm, Pigment ink print mounted on Dilite, framed Ed. 1 / 6 + IIAP
  • Marko Karo: Untitled (Outer Space Mining), diptych, 2023 82,5 x 230 cm Pigment ink print mounted on Dilite, framed
  • Marko Karo: Untitled (Cinema I), 2023 90 x 120 cm Pigment ink print mounted on Dilite, framed
  • Marko Karo: Untitled (Red Planet), diptych, 2023 82,5 x 230 cm Pigment ink print mounted on Dilite, framed

Marko Karo

Desert Notes

Huuto III 23.11.-17.12.2023

Marko Karo
Desert Notes
23.11.-17.12.2023

Desert Notes on valokuvista ja teksteistä muodostuva teoskonaisuus, joka tarkastelee aavikkoa inhimilliset mittasuhteet ylittävänä arkistona. Näyttelyssä aavikko toimii spekulatiivisena mutta myös kouriintuntuvan aineellisena näyttämönä elintapojemme seurauksena raunioituvan maailman tarkastelemiselle. Genrerajoja (dokumentaarisuus / sci-fi) yhdistelevässä kokonaisuudessa mennyt ja nykyisyys avautuvat pohdittavaksi kuvitellun tulevaisuuden näkökulmasta. Keskeisellä sijalla ovat näyttelyn kertojat tekstit, eräänlaiset kenttäraportit, jotka pohtivat määrittelemättömästä tulevaisuudesta käsin aavikon taltioimia jälkiä ja jäännöksiä.

Tätä taustaa vasten aavikko on näyttelyn teoksissa omanlaisensa kuvallinen toimija, hiljainen todistaja. Sen tallentamat jäljet kertovat ennen kaikkea siitä, että toisin kuin eurooppakeskeinen kolonialistinen ajattelutapa on antanut ymmärtää, autiomaa ei ole tyhjyyden tyyssija vaan pikemminkin kompleksinen, sitkeä ja sopeutuva vyöhyke, jossa erilaiset elämänmuodot, elinympäristöt, tilat, ajat ja kulttuurit ovat kohdanneet. Samalla se on myös koetinkivi, jossa fossiilikapitalismin ja globaalin kaivannaisteollisuuden seuraukset näkyvät raadollisesti. Näin aavikko on myös peili, joka kääntyy kohti mahdollisia tulevaisuuksia planetaarisella tasolla.

Desert Notes -näyttely jatkaa Marko Karon viime vuosien työskentelyä, jota luonnehtii erilaisten aikatasojen yhteen punominen. Sivuun jääneitä historioita ja erilaisia tulevaisuudennäkymiä esiin hahmotteleva lähestymistapa toimii Karolle keinona nostaa esiin perustavia kysymyksiä niin väkivallan kuvallisuudesta ja ajallisuudesta kuin yhteisyyttä rakentavista ja erottavista voimista. Siinä missä hänen edellinen Helsingin näyttelynsä tarkasteli systeemistä väkivaltaa veden peittämän vankilan raunioiden äärellä keskittyy huomio nyt keskelle kuivinta aavikkoa rakennettuihin kaivoskyliin. Desert notes -näyttely on välitilinpäätös laajemmasta hankkeesta, jonka lopputuloksena on aihepiiriin pureutuva videoteos ja valokuvakirja.

Marko Karo on valokuvan ja liikkuvan kuvan keinoin operoiva helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen teoksensä liittyvät usein erilaisiin konflikteihin: historiallisiin tapahtumiin, inhimillisen ja ei-inhimillisen rajoihin, geopoliittisiin konteksteihin, juridisiin rakenteisiin. Karon teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Helsingissä hänen töitään on ollut viimeksi nähtävillä yksityisnäyttelyssä Sea Change Valokuvagalleria Hippolytessä syksyllä 2021. Parhaillaan hän kuvaa systeemisen väkivallan merkitsemiä paikkoja Taiteen edistämiskeskuksen kolmivuotisen taiteilija-apurahan turvin. Karo on opiskellut Taideteollisessa korkeakoussa (valokuvaus), Turun yliopistossa (oikeustiede), sekä Lontoon yliopiston Birkbeck Collegessa (kriittinen teoria).

Kiitos
Taiteen edistämiskeskus
Koneen Säätiö
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto
Ennisofia Salmela Flores
Suomen suurlähetystö, Santiago de Chile

Yhteystiedot
marko.karo(a)aalto.fi
+358 50 547 1836